ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tinerele care s-au înscris la concurs pentru a deveni polițiste reclamă că au fost puse situații umilitoare la vizita medicală, informează Ziarul de Iași. O altă tânără spune că a fost măsurată greșit de bărbații din comisie și că a trebuit să apeleze la Institutul de Medicină Legală pentru a convinge „juriul" că are o înălțime mai mare, peste norma admisă.

În privința vizitelor medicale, una dintre concurente a reclamat că s-a simțit ca la un videochat, dat fiind faptul că în comisie se aflau doar bărbați. Fetele se plâng că trebuie să se prezinte în fața acestei comisii numai în lenjerie intimă, fără sutien. Așa s-a întâmplat și la vizita medicală a candidaților pentru o serie de posturi scoase la concurs de către Poliția de Frontieră Iași, care a avut loc pe data de 20 octombrie.

Una dintre candidate le-a precizat jurnaliștilor de la „Ziarul de Iași" că a fost surprinsă neplăcut atunci când a descoperit că în comisie sunt doar bărbați, dintre care numai unul era medic. „Parcă era un videochat live. Comisia era formată din trei bărbați, care examinau femei cu vârste cuprinse între 19 și 35 de ani, dezbrăcate, numai în chiloți, fără sutien. Era un medic ofițer și doi subofițeri, secretari, și nu asistenți medicali", s-a plâns tânăra.

Jurnaliștii de la „Ziarul de Iași" au întrebat la Poliția de Frontieră de ce nu există o comisie alcătuită din femei pentru a examina fetele. „De vizita medicală a candidaților se ocupă o comisie a Centrului Medical Județean al Ministerului de Interne, nu Poliția de Frontieră Iași", a declarat Denis Lazăr, purtător de cuvânt în cadrul Poliției de Frontieră Iași.

Conform informațiilor obținute de „Ziarul de Iași", de acest tratament umilitor au avut parte viitoarele polițiste nu doar la Poliția de Frontieră, ci și la Inspectoratul de Poliție Județean Iași.

Mai mult, o altă candidată pentru un post de polițist de frontieră s-a plâns că aceeași comisie „medicală", formată dintr-un medic și doi subofițeri, i-a măsurat înălțimea greșit. Pentru a fi declarată aptă la următoarea probă din cadrul concursului, tânăra trebuia să aibă o înălțime de cel puțin 165 de centimetri. Medicul care a măsurat-o pe fată a indicat că ea are 163,5 centimetri, adică era sub nivelul acceptat. Tânăra spune că a făcut tot posibilul ca să demonstreze că măsoară mai mult, adică 165,5 centimetri.

„Din măsurătorile anterioare, înregistrate la medicul de familie și la cabinetul medical al Policlinicii pentru Studenți și Elevi din Iași, cu ocazia înscrierii la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, a rezultat faptul că am înălțimea de 165,5 centimetri. Am comunicat acest aspect comisiei, care a refuzat efectuarea unei noi măsurători", se plânge fata.

Tânăra spune că a mers până în „pânzele albe" pentru a demonstra că are înălțimea potrivită pentru a fi acceptată. „Am efectuat o măsurătoare la Institutul de Medicină Legală Iași în urma căreia s-a stabilit că am o înălțime medie de 165,5 centimetri. Întrucât comisia medicală nu a luat în considerare acest document și nici nu a acceptat o măsurare suplimentară a înălțimii, am făcut contestație pentru stabilirea indicelui antropometric”, a declarat candidata. La 27 octombrie, ea a fost măsurată din nou, la sediul Direcției Medicale București din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. „A fost eliberată o fișă medicală în care s-a constatat faptul că am înălțimea de 165,5 centimetri", spune candidata.