ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conducerea CNSAS se delimiteazăde afirmațiile formulate recent de Mihai Demetriade și Mădălin Hodor, angajați ai instituției, în legătură cu suferințele îndurate de cei care au fost victimele "Experimentului Pitești”, subliniind faptul că acestea nu reprezintă punctul de vedere al instituției, a transmis, joi, instituția, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, „autorii acestor declarații au acționat în nume personal și, deși sunt funcționari publici, nu au cerut acordul instituției pentru o poziție oficială, instituțională, pe această temă”.

„Negarea crimelor comunismului în România constituie o crimă morală care demonstrează că nu s-a înțeles dimensiunea suferinței din închisorile sistemului concentraționar comunist, istorie de tristă amintire pentru mii de familii de compatrioți”, a declarat Constantin Buchet, Președinte al Colegiului CNSAS.

„Considerăm că declarațiile formulate de cei doi sunt o ofensă adusă celor care au suferit în regimul de detenție comunist și prin asocierea numelui CNSAS ei aduc prejudicii majore instituției”, se precizează în comunicatul de presă.

Reamintim că foști deținuți politici, urmașii acestora și personalități ale culturii române au semnat un protest față de declarațiile făcute despre victimele experimentului Pitești de doi cercetători CNSAS, respectiv Mihai Demetriade și Mădălin Hodor, care au reluat versiunea oficială a regimului comunist privind vinovăția pentru ororile care s-au petrecut acolo, se arată într-un document primit pe adresa redacției. Printre semnatarii scrisorii se numără: Vasile Bănescu, Marius Oprea, Dan Puric, Mihai Gheorghiu, Sorin Lavric, Răzvan Codrescu precum și o serie de foști deținuți politic.