ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ecourile emisiunii de miercurea trecută de pe TVR 1, România 9, nu s-au stins. Atunci, Președintele Coaliției pentru Familie a acuzat modul în care realizatorul Ionuț Costache că a realziat, „Cea mai grotescă emisiune despre inițiativa celor 3 milioane de cetățeni români”.

Invitații emisiunii din 9 august au fost: prof.univ. dr. Vintilă Mihăilescu, Liviu Mihaiu, Dragoș Bucurenci, avocatul Iustina Ionescu, Andrei Găitănaru-publicist și Florin Iaru-scriitor. 

Ana Corina Săcrieru, purtător de cuvânt Coaliția pentru Familie, a vorbit în EXCLUSIVITATE pentru ActiveNews despre încercarea de denigrare din partea televiziunii naționale „într-o problemă de interes public, într-o problemă în care s-au pronunțat trei milioane de oameni”.

„Punctul de vedere al Coaliției pentru Familie și al Comitetului de inițiativă cetățenească privind propunerea de modificare a art48. alin 1 din Constituție nu este altul decât cel prevăzut de Codul audiovizualului și legea care reglementează această materie. Respectiv, am luat cu profundă revoltă, indignare, de modul în care, culmea, televiziunea națională, a înțeles să își respecte dispozițiile legale, într-o problemă de interes public, într-o problemă în care s-au pronunțat trei milioane de oameni. Trei milioane de români au semnat pentru această propunere de modificare a Constituției, care, în fond, nu înseamnă o modificare, ci doar o copiere a definiției căsătoriei, așa cum este ea reglementată în Codul nostru Civil, în Constituție. 

Practic, este vorba despre constituționalizarea unei definiții deja existente în Codul Civil, iar asupra acestei inițiative cetățenești s-au pronunțat trei milioane de români, care și-au însușit-o prin semnătură, s-a pronunțat Curtea Constituțională și a constatat că această inițiativă este în  acord cu Constituția României, fără să existe o încălcare a drepturilor altor persoane. Cu toate acestea, într-o asemenea problemă, de un asemenea interes public, televiziunea națională realizează o emisiune în care lipsește cu desăvârșire inițiatorul demersului, adică Comitetul național de inițiativă cetățenească, prin președintele Mihai Gheorghiu, lipsește susținătorul civic cel mai important al acestui demers, respectiv Coaliția pentru Familie, compusă din 44 de ONG-uri, lipsesc alte persoane care ar fi putut să susțină. 

Nu au vrut să-l cheme pe inițiatorul demersului, dar puteau să cheme susținători. Un astfel de mod de a face jurnalism, de a face o emisiune, nu are cum să nu stârnească o revoltă juridică, pentru că toate dispozițiile din Codul audiovizualului și cele din lege sunt de asemenea manieră redactate de legiuitor  încât să nu se ajungă la o asemenea situație, în care o televiziune să realizeze un astfel de reportaj, in care să lipsească partea care a promovat acest demers.”, a spus Ana Corina Săcrieru - purtător de cuvânt Coaliția pentru Familie pentru ActiveNews. 

În continuare, Corina Săcrieru a precizat că cea mai mare problemă a fost reprezentată de faptul că moderatorul emisiunii „România 9” nu a dat dovadă imparțialitate și chiar a instigat cu afirmații de genul „Cum ar putea cineva să creadă că trei milioane de români au semnat?! E clar că au fost forțați”.

„Paradoxal, nu aceasta este partea cea mai gravă. Din punctul nostru de vedere, al Comitetului național de inițiativă cetățenească și al CPF, partea cea mai gravă a acestei situații este jignirea incalificabilă a celor trei milioane de români de către, nu doar cei șase invitați aflați în platou, ci inclusiv de moderatorul acestei emisiuni. Veți urmări această emisiune, probabil, pe online, și veți vedea cum moderatorul nu doar că a instigat cu afirmații de genul „Cum ar putea cineva să creadă că trei milioane de români au semnat?! E clar că au fost forțați”. 

Iar când invitații spuneau, potrivit liberului drept la opinie, părerea lor cu privire la calificarea celor trei milioane, calificări de neacceptat, moderatorul, în loc să tempereze, potența această stare de insultare a celor trei milioane de români. În opinia noastră, această chestiune este de o gravitate maximă, mai mare chiar decât încălcarea textelor de lege la care făceam trimitere la început. Pentru că, textele de lege, dacă au fost încălcate, va constata Comisia de Etică din cadrul TVR, CNA-ul. Vom proceda la toate demersurile juridice care se impun pentru apărarea celui mai democratic demers din societatea românească. E greu de crezut că o societate ca a noastră a putut da dovadă de atâta rigoare juridică încât să ducă până spre etapele finale un asemenea demers, de o asemenea amploare, de o asemenea rigoare. Și totuși, societatea românească a dat dovadă de o asemenea maturitate. Este un argument în plus pentru a proceda la apărarea, prin toate mijloacele juridice, legale, puse la dispoziție de dreptul nostru, pentru apărarea acestui demers atât de democratic.”, a mai spus aceasta.