ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cosmin Iosub, elevul din Sfântu Gheorghe amenințat cu moartea de mai multe ori pentru că s-a fotografiat, în 2014, cu drapelul României de Ziua maghiarilor de pretutindeni, 15 martie, a fost atacat vineri seara pe o stradă din Sfântu Gheorghe de mai mulți indivizi de etnie maghiară.

Băiatul a fugit pâna a întâlnit o patrulă a Jandarmeriei care a pornit în urmărirea atacatorilor, prinzându-i pe doi dintre ei.

Iată ce a scris pe Facebook Cosmin Iosub.

„Am fost atacat pe stradă de 3 indivizi. I-am prins cu jandarmii, suntem în mașină. Știau cine sunt, le-au spus jandarmilor că eu urăsc maghiarii.

Mă îndreptam spre casă pe la ora 1, iar în fața mea pe trotuar au apărut trei indivizi, s-au oprit în fața mea, mi-am scos o cască căci vorbeam la telefon, moment în care unul dintre ei a spus în maghiară „ăsta e Cosmin” și mi-a dat puternic o palmă peste față, în acel moment am luat-o la fugă, și am început să îi întreb de ce mă lovesc și ce vor. Am plecat în grabă pe bulevardul luminat și am dat de duba de jandarmi, le-am făcut semn, și le-am spus repede ce s-a întâmplat, cum mă numesc și în ce direcție au luat-o cei trei. Am plecat cu duba, iar după câteva sute de metri i-am identificat, jandarmii au coborât și au luat-o la fugă după ei, unul a scăpat, ceilalți doi printre care și atacatorul au fost prinși. Inițial au negat că m-au lovit, după ce le-am explicat că e plin în oraș de camere, au recunoscut și au zis că au dat în mine pentru că „urăște maghiarii”. După ce ne-au urcat pe toți în dubă, aceștia au început să afirme că eu urăsc maghiarii și că de ziua maghiarilor m-am fotografiat cu steagul, jandarmii au realizat repede situația, așa că cei doi au fost duși în secție.

E revoltător, îmi asum fiecare mișcare civică și națională, dar nu mi se pare corect, normal și drept ca eu să nu am libertatea să merg noaptea la magazin, să nu pot ieși în liniște din casă, să nu pot merge cu căști în urechi și așa mai departe. Le-am spus și domnilor jandarmi că nu regret și îmi asum riscul la care m-a expus, DAR NU E NORMAL!

Individul mă cunoștea bine, în februarie a strigat după mine pe stradă: „Covasna, Cosmin Covasna”, avea atunci un zâmbet tare ironic, azi se pare că l-a transmis spre palma pe care mi-a aplicat-o. Mi-am amintit acum că îi știam de undeva fața.

Vreau să mulțumesc jandarmilor aflați în patrulare în această noapte pentru că au acționat imediat și au realizat gravitatea situației.

Cât de gravă e situația? Păi foarte gravă, am fost atacat pentru că îmi afirm identitatea și pentru că sunt un român ceva mai ieșit din tipare, ce nu lasă capul jos, CHIAR ȘI DUPĂ O PALMĂ LUATĂ!", a scris Cosmin pe Facebook.