ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din 12 mai 2016 sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu este operațional. Oficiali americanii prezenți la București au precizat din nou care va fi rolul esențial al sistemului de apărare antirachetă din România: apărarea aliaților europeni de un eventual atac cu rachete balistice, lansat din Orientul Mjlociu.

La baza de la Deveselu există un radar performant, interceptori de rachete și echipamente de comunicații. Dacă vreodată ar fi într-adevăr lansată o rachetă în directia teritoriilor aliate ar fi imediat depistatată de radarele mobile aflate pe nave americane sau de cel amplasat în Turcia. Apoi se activează baza de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor, adica o altă rachetă capabilă să o distrugă în zbor pe cea inamică și să elimine pericolul.

La origini, proiectul scutului antirachetă aparține americanilor, iar România a acceptat să găzduiască elemente în 2010. Lucrările au început în 2013, iar din decembrie 2015 baza a devenit operațională. 

Rusia a criticat în termeni duri amplasarea scutului la Deveselu.

Colonelul în rezervă Marin Neacșu a făcut o analiză despre scutul de la Deveselu pe siteul de profil militar În cuiul cătării.

"Americanii nu ne-au promis nouă  românilor, că ne vor apăra de ruși, nici că dacă ne bagă scutul în coaste vom avea plămânii protejați, dar nici nu ne-au spus că dacă îl instalează, România nu va fi practic apărată cu nimic sau că va deveni prima țintă în caz că un potențial inamic ar încerca să atace Europa. România, dintr-o țară de tranzit a devenit un  obiectiv strategic atât prin Scut cât și prin prezența unor comandamente și trupe care cică ar fi NATO, dar de fapt sunt americane. Toată lumea știe că NATO înseamnă SUA dar nimeni nu vrea să o recunoască, pentru că minciuna e mai frumoasă decât adevărul.

Reprezintă oare Iranul un pericol la adresa Europei ? Hai să fim realiști, Iranul abia a putut face față Irakului, și asta cu ajutor american. A amenințat Iranul ca stat un alt stat din Europa?  Și atunci de ce ne apără Scutul împotriva Iranului când ăia mor de foame pe acolo? Pentru că așa spun americanii iar noi punem botul.  În cel mai rău caz, Iranienii au treabă cu cei care le sug petrolul  dar asta e treaba lor și a lipitorilor nu a României sau Europei. De ce trebuie să mă lupt eu cu iranianul sau afganul, ca să poată americanul să le ia petrolul și opiul ? Chiar așa de prost am ajuns?

Ce a câștigat Europa  prin acest scut? Nimic, Europa este mâncată de caii de lemn pe care și ia băgat singură în cetate, măcinată de orgolii,  vechile imperii vor să renască, vechile armate să se înarmeze, tot pe spinarea prostovanului și tot în numele democrației. Dar în variantă că cineva va dori să lovească cu rachete o  țară europeană, alta decât România, ar avea un preaviz, pentru că mai întâi va fi lovită România și apoi altă țară. Deci pentru Europa, scutul este preavizul", sunt doar câteva dinte ideile lui Marin Neacșu.

Fostul colonel nu crede că NATO și SUA ar investi miliarde de dolari în sisteme care nu vizează nimic anume.

"Așa cum spunea chiar Dacian Cioloș, scutul „nu este îndreptat împotriva cuiva anume. Este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva amenințărilor cu rachete balistice”. Adică americanii investesc miliarde de dolari în sisteme care nu vizează nimic anume, doar așa, în caz că din spațiu de undeva plouă cu rachete. Păi ce, apărarea unei țări sau alianțe se face așa la nimereală, just in case? Cine pune botul? Sau, NATO efectiv nu mai are ce face cu banii și cu timpul liber și se apucă să scuture… pe ici pe colo la plezneală?

Cu alte cuvinte, scutul este pentru români un câine care latră dar nu mușcă, dar, culmea, nu latră pentru români ci pentru alții, că românii, în cazul unui eventual atac nu vor mai apuca să audă ”lătratul”.

Având în vedere toate aceste lucruri, cam tot ce ni s-a spus nou românilor despre binefacerile scutului, este abureală, am fost scăldați în minciuni privind necesitatea acestui scut pentru România și cât de fericiți și liniștiți vom dormi noi pe o ureche după ce l-am instalat. După cum se vede și din declarațiile contradictorii date chiar cu ocazia țăierii moțului, am fost mințiți, scutul slujește doar interesele SUA și atâta tot. Scutul poate anunța Washingtonul că România, respectiv baza de la Deveselul  au fost atacate, deci urmează un alt atac, în altă parte, pentru că a fost distrus sistemul de avertizare. Deci România va fi practic semnalul de alarmă pentru alianță, practic joacă rolul clopoțelui sau talăngii de la gâtul vacii nebune", se mai spune pe blogul In cuil cătării.