ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vlad Coneschi, un elev de 13 ani din Slatina, multiplu medaliat cu aur, argint și bronz la matematică și informatică, s-a calificat la etapa internațională a concursului de robotică, informează adevărul.ro.

Pentru una dintre reușite, mai exact olimpiada de informatică, statul român a găsit de cuviință să-i răsplătească performanțele remarcabile cu o sumă derizorie. Mai exact cu 51,6 lei, platit printr-o bancnotă de 50 de lei și patru monede de 50 de bani.

„Premiul în bani pentru medalia de aur a fost, din partea ministerului, de 51,6 lei. Mi-au dat o bancnotă de 50 de lei și patru monede de 50 de bani. Am rămas, astfel, dator ministerului cu 40 de bani. Cam asta este grija pe care o poartă instituțiile statului celor care vor să facă performanță", a declarat Vlad.

Vlad și colegii lui care fac performanță, la matematică, informatică, desen, limbi străine, limba română sunt conștienți că fără sprijinul părinților, moral și material, ar fi reușit mult mai puțin. Nu se simt, în rest, motivați de sistem, încurajați de autorități. Este motivul pentru care viitorul și-l văd, din păcate, „în afară".

„După liceu cred că voi merge în străinătate, nu sunt facultăți de matematică sau informatică atât de bune în România. Și probabil îmi voi lua și părinții cu mine", a mai spus Vlad.

În timpul liber, Vlad merge și la cursuri de teatru, dans sportiv, taekwondo, muzică.

Elev în clasa a VI-a la Școala „Eugen Ionescu" din Slatina, Vlad este posesorul a circa 70 de medalii și diplome la concursuri județene, interjudețene și naționale.