ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cam aceasta poate fi morala unui articol, nu foarte recent, scris de Lucian Davidescu. Mi-am adus aminte de chestiune pentru că am fost adesea întrebat cum să ne gestionăm economic și financiar averea astfel încât să nu ne prindă zile negre la bătrânețe. Nu întotdeauna răspunsurile mele au mulțumit. Unii oameni ridică din sprâncene când le ascultă. Mulți se așteaptă probabil să audă că este vorba despre un "mare secret” de făcut bani, despre cine-știe ce rețetă complicată de investiție, despre noțiuni sau tehnici sofisticate… nu este cazul. Ca întotdeauna, și în acest caz adevărul este chiar sub ochii noștri și poate tocmai de asta nu-l vedem.

Deci, cum trebuie să procedăm dacă vrem să nu ne ia pensia (aia foarte mică) prin surprindere? Foarte simplu. Trebuie să economisim și să investim eficient. Întrebarea este mai actuală azi ca niciodată, din cauza politicii monetare iresponsabile dusă de majoritatea statelor, care au împins remunerația economisirii la bancă și pe piața de capital aproape de zero sau chiar sub zero, ceea ce înseamnă că populația care strânge bani pierde și că fondurile private de pensii se află în imposibilitatea de a ne asigura un randament normal. (Ah, și nu uitați că vârsta de pensionare ar putea crește la 70 de ani, asta ar putea fi o altă surpriză despre care nu vorbește nimeni.)

Îngrijiți-vă sănătatea! Cheltuielile de îngrijire a sănătății vor crește – uitați-vă doar la ce nivel au ajuns în SUA, amintiți-vă apoi de cârdășia dintre stat și producătorii de medicamente – iar pensia nu doar că nu va crește, ci va descrește în raport cu dinamica veniturilor. Deci una din cele mai bune măsuri de hedging împotriva acestei evoluții este să… nu vă îmbolnăviți! Adică să urmați un stil de viață sănătos. Altfel spus, sportul, relaxarea și alimentația sănătoasă vă vor aduce un randament mai mare decât depozitul bancar.

Specializați-vă într-un domeniu și dedicați-vă timp pentru a deveni expert în ceva, fie că e vorbim de un hobby sau de o meserie. Prezentul oferă deja indicii solide în privința faptului că micile comunități vor avea un rol din ce în ce mai important de jucat în economia viitorului. Oamenii nu-și mai doresc produse manufacturate pe scară largă, ci personalizate. În consecință, este mai important ca niciodată să te specializezi pe o nișă. Să știi să sudezi nu mai e așa important, dar să știi să sudezi inox – da! Să croiești haine pentru pisici s-ar putea, de asemenea, să meargă.

Familia! După ce că evoluția demografică subminează sistemul de pensii, oamenii nici nu mai fac copii! Știu, sună stupid o asemenea afirmație, dar am spus-o doar pentru a sublinia chintesența: existența unei familii cât de cât numeroase este o plasă de siguranță la bătrânețe. Dacă am avea resurse suficiente la vârsta pensionării, atunci poate nu am resimți nevoia unui ajutor. Însă nu așa par să stea lucrurile peste câteva decenii și, prin urmare, ar fi important ca măcar să nu ne prindă bătrânețea singuri.

Aurul și argintul. Nu e trendy să porți bijuterii din metale prețioase, dar aceste metale și-au conservat foarte bine valoare pe perioade lungi de timp. Nu sfătuiesc pe nimeni să facă speculații cu aur, dar dacă vreți să vă planificați o investiție pe termen foarte lung, atunci nu cred că veți pierde bani dacă cumpărați aur sau argint.

Tăiați-vă cheltuielile inutile! În caz că vă întrebați cum să acumulați, dacă puneți pe hârtie direcțiile în care cheltuiți bani și alternativele pe care le aveți, este imposibil să nu descoperiți posibilități de optimizare a resurselor. Principala cale de a risipi banii, pe care o observ la foarte multă lume, este căderea în capcana consumerismului: avem tendința să cumpărăm tot ce este nou și la modă, să ținem pasul cu vecinul. Dar dacă stăm să ne gândim câte din aceste lucruri pe care le tot cumpărăm ne folosesc cu adevărat, am constata risipa. De câte ori dau peste o persoană relativ înstărită care nici nu merge cu o mașină scumpă, nici nu-și schimbă frecvent modelul de telefon, nici nu cheltuie banii aiurea, de tot atâtea ori mă bucur și îmi dau seama că nu a ajuns întâmplător o persoană înstărită.

Sursa: logec.ro