ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv vineri pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani și 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupție privind soluții favorabile în dosare de insolvență.

Magistrații Curții Supreme au respins vineri contestația făcută de Dan Adameascu, astfel că acesta a rămas cu o sentință de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Sentința este definitivă, astfel că omul de afaceri va fi încarcerat în penitenciar.

Alături de Dan Adamescu au fost condamnați și patru magistrați la pedepse cuprinse între 3,4 ani și 12 ani și două luni.

În același dosar, omul de afaceri Iosif Armaș, fost deputat PSD, a fost condamnat la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare.

Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiți de omul de afaceri Dan Adamescu, a primit pedeapsa cea mai grea din dosar, respectiv 12 ani și 2 luni închisoare, cu mult mai puțin decât cei 22 de ani închisoare dați de Curtea de Apel București. 

 

 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cei patru magistrați ar fi pretins și primit sume de bani sau bunuri atât personal cât și prin intermediari. De exemplu, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul Mircea Moldovan s-ar fi angajat să atribuie preferențial, unor societăți sau unor practicieni în insolvență, anumite „dosare bune”.

 
În iunie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii de afaceri Dan Adamescu și Iosif Armaș, aceștia fiind acuzați că au dat mită unor judecători de la Tribunalul București pentru a obține soluții favorabile în instanță pentru firme ale lor aflate în insolvență. 
 
Potrivit DNA, elementele definitorii ale activității infracționale a celor patru judecători ai Secției a VII — a civilă s-au structurat pe mai multe paliere: întâlniri periodice, aparent protocolare sau profesionale, chiar în incinta Tribunalului București, în fața clădirii TB sau în proximitatea instanței; întâlniri periodice discrete, manifestate sub forma plimbării cu mașina prin București pentru a putea fi discutate aspectele infracționale, modul conspirat de comunicare, atunci când vorbeau la telefoanele mobile; identificarea dosarelor de insolvență ''bune'' în care să fie desemnați sau cele în care judecătorii puteau pronunța soluții favorabile mituitorilor și cumpărătorilor de influență.