ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, a declarat, joi seara, la Digi 24, referindu-se la impozitarea Bisericii, că aceasta trebuie să înțeleagă că este nevoie de bani. „Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani", a subliniat Teodorovici, fost ministru de Finanțe.

El a spus că va iniția discuția cu reprezentanții Bisericii pe acest subiect.

„Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare", este o variantă enunțată de consilierul premierului.

Ulterior acestor afirmații, Teodorovici a fost demis de premierul Tudose.

Daniel Gheorghe a comentat aceste evenimente și a precizat că principalul scop pentru care se discută despre impozitarea bisericii îl reprezintă de fapt „îndepărtarea oamenilor de Hristos”. 

„Aberația cu „impozitarea bisericii” este o mare diversiune secularistă. În fapt, Biserică plătește cât se poate de transparent impozite pentru proprietăți, clădiri, activități economice, salariile personalului clerical și toate bunurile cu caracter productiv economic de care dispune. Mișcarea despre care se vorbește, ar putea fi de fapt una pur ideologică. Și asta din mai multe motive: 
1) Din punct de vedere legal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizații de drept privat și utilitate publică, regimul fiscal fiind asimilat cu cel al fundațiilor și asociațiilor cu caracter non-profit, nicidecum cu regimul fiscal al companiilor pe bază de acțiuni, veniturile Bisericii se reinvestesc în lăcașe de cult și activități cu caracter social, filantropic, educativ ori sanitar, spre exemplu datele existente public la acest moment dovedind clar faptul că Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop din România; 
2) Banii rezultați la buget ar reprezenta o sumă derizorie, una vizibilă la microscop în raport cu sumele de miliarde de euro care scapă anual impozitării și pe care unele companii străine le externalizează; 
3) Ar redeschide chestiunea parteneriatului stat-Biserică pe care România îl desfășoară cu succes de la anul 1863, anul secularizării averilor mănăstirești, acest fapt ar putea duce la modificarea radicală a paradigmei legăturii stat-Biserică, lucru care nu ar avea deloc un impact benefic asupra societății;
4) Dat fiind faptul că Biserica este în deplină concordanță în raport cu legislația fiscală din România, această impozitare ar presupune în fapt, o chestiune absolut inacceptabilă și anticreștină, respectiv taxarea serviciilor religioase și a practicilor de cult drept un soi de activitate comercială. 
În fond, impozitarea Bisericii, nu este deloc despre cum să funcționeze mai bine Biserica ori despre chestiuni de legalitate ori rentabilitate economică, ci este despre cum să fie alungată Biserica mai repede din societate, despre cum poate să fie scos mai ușor Hristos din mințile și sufletele oamenilor!”, a scris Daniel Gheorghe pe contul său de Facebook.