ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la 1 aprilie 2017 se aplică o formulă nouă de calculare a pensiilor pentru cetățenii moldoveni. Regulamentul care vizează procedura este publicat în ediția din 24 martie a Monitorului Oficial de la Chișinău.

Autoritățile menționează că pensiile stabilite după 1 aprilie  vor fi în medie cu 45% mai mari decât dacă s-ar fi calculat după vechea formulă, transmite IPN Moldova.

La baza noii formule stă interdependența dintre mărimea pensiei – contribuțiile de asigurări sociale și valorizarea venitului mediul lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999, scrie adevarul.md  
  
La stabilirea venitului valorizat se ia în calcul devalorizarea monedei naționale pentru perioada vizată. 
 
Astfel, de la 1 aprilie se aplică următoarea formulă de calculare a pensiilor: P (pensia) = 1,3% x Tt x Vav, unde Tt este stagiul total de cotizare, Vav – venitul mediu lunar asigurat valorizat, iar 1,35% este rata de acumulare pentru anii de cotizare.  

Și pensiile aflate în plată până la 1 aprilie urmează a fi valorizate, pe etape, urmând a fi recalculate pensiile stabilite în anii 2001-2008 pentru circa 80 de mii de persoane.  

Tot la 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu  6,8 %. În total, vor fi indexate pensiile achitate din bugetul asigurărilor sociale pentru circa 700 de mii de beneficiari. Pensia minimă pentru limita de vârstă va fi de 1026 de lei.