ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat în discuție participarea Bisericii României la Sinodul panortodox din acest an, decizând că textele adoptate în Creta „pot fi explicitate, nuanțate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe”, informează agenția Basilica.

 

În cadrul Ședinței de sâmbătă a Sinodului BOR, cea mai înaltă autoritate a Bisericii în România, s-au luat în discuție, printre altele și documentele adoptate în Creta de către Sinodul Panortodox convocat de Patriarhul Constantinopolului.

Deși Sfântul Sinod de la București a declarat că Sinodul Panortodox „nu a formulat dogme noi, canoane noi sau modificări liturgice, ci a mărturisit faptul că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească a lui Hristos”, ierarhii BOR au considerat că textele adoptate pot suferi anumite modificări în viitor. Iar aceste modificări le aduse documentelor trebuie făcute numai atunci când există un consens panortodox.

„Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe nu a formulat dogme noi, canoane noi sau modificări liturgice, ci a mărturisit faptul că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească a lui Hristos.

De asemenea, s-a luat act de faptul că textele pot fi explicitate, nuanțate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe. Explicitarea acestora și redactarea altor documente sinodale cu teme diferite nu trebuie realizate, însă, sub presiunea timpului, ci, în cazul în care nu există consens panortodox, ele trebuie amânate și perfecționate până când se va realiza un consens”, arată comunicatul Patriarhiei Române.
 
Reamintim că în urma Sinodului ortodox din Creta, la care nu au participat toate Bisericile Ortodoxe, au existat numeroase critici din partea unor ierarhi, preoți și mireni asupra capitolului 6 al documentului adoptat, cel care tratează Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine. În data de 13 august, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a comunicat că „Lipsa unui consens panortodox plasează documentul într-un proces de revizuire totală sau parțială".
 
Biserica Bulgariei, Biserica Rusiei, Biserica Antiohiei și Biserica Georgiei nu au participat la Sinod, iar documentele adoptate nu au fost semnate de toți ierarhii prezenți la întrunire. Participarea Bisericii Ortodoxe Române la lucrările din Creta a fost lăudată de către lumea ortodoxă.