ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 11.07/13:47 Magistrații Curții de Apel Craiova a respins, joi, cererea de revizuire a adopției internaționale în cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă, adoptată de familia din SUA. Astfel, adopția rămâne valabilă, anunță Realitatea TV. 

„S-a dezbătut revizuire formulată de către procurorul general al României împotriva deciziei definitive prin care s-a încuviințat adopția. Soluția s-a pronunțat. Cererea de revizuire a fost respinsă ca inadmisibilă. Decizia este definitivă, fără cale de atac. În acest proces nu se mai poate face nimic. Doar dacă se face o nouă cerere de revizuire când vor exista hotărâri de condamnare pentru persoanele care au săvârșit infracțiuni în acest dosar de adopție. Rămâne să fie judecată cererea formulată de către noi, pe 25 iunie. Prin aceasta am solicitat anularea adopției", a declarat Victor Dumitrică, avocatul familiei Șărămăt, care a avut-o în grijă pe Sorina.

Vom reveni cu amănunte.



ACTUALIZARE 14:39 Tribunalul Olt și-a declinat, miercuri, competența de soluționare a cauzei privind interdicția de a părăsi țara, în cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă adoptată de o familie de români stabiliți în SUA, în favoarea Judecătoriei Slatina. Pe de altă parte, Curtea de Apel Craiova a amânat decizia privind revizuirea hotărârii prin care s-a dispus adopția internaționale în cazul minorei de 8 ani, scrie Mediafax.

In paralel, Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins, miercuri, cererea procurorului general Bogdan Licu de strămutare a judecării ordonanței președințiale de la Mehedinți departe de zona Craiova în cazul Sorinei. Decizia este definitivă. „Respinge cererea formulată de petentul Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind strămutarea pricinii care face obiectul dosarului nr. 910/54/2019 al Curții de Apel Craiova – Secția I civilă", se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată miercuri.

Hotărârea este definitivă.

Dosarul în care procurorul general al Parchetului General, Bogdan Licu, a solicitat ordonanță președințială privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina va fi judecat de magistrații Judecătoriei Slatina, după ce Tribunalul Olt și-a declinat competența, miercuri, în favoarea acestei instanțe.

„Soluția a fost pronunțată, în sensul declinării competenței de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Slatina”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Tribunalului Olt.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Olt în urma deciziei Curții de Apel Craiova, din 2 iulie.
 
Știrea inițială

În urma deciziei Curții de Apel Craiova, de strămutare a dosarului, magistrații Tribunalului Olt sunt chemați, miercuri, să ia o decizie în dosarul în care procurorul general al Parchetului General a solicitat ordonanță președințială privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina, informează Mediafax.

„S-a admis cererea de strămutare a dosarului de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin la Tribunalul Olt. Minuta este mai amplă, au fost desființate și actele întocmite de Judecătoria Drobeta Turnu Severin ca urmare a admiterii cererii de strămutare. Dosarul va fi trimis la Tribunalul Olt, se va înregistrat și se va da un termen de judecare. Conform minute se dispune refacerea tuturor actelor îndeplinite de instanță înainte de strămutare”, a declarat, în 2 iulie, la data deciziei strămutării, agenției Mediafax, Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova.

Părinții adoptivi ai fetiței de 8 ani din Baia de Aramă i-au cerut procurorului general Bogdan Licu strămutarea judecării ordonanței președințiale de la Mehedinți departe de zona Craiova, de teamă că vor fi linșați și pentru a evita un „scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți”.
 
Avocatul familiei care a crescut-o pe Sorina spun, în schimb, că alegațiile cuplului american sunt lipsite de fundament, la termenele proceselor neprezentându-se nimeni. De asemenea, aceștia au pus la dispoziție fotografii cu părinții adoptivi care se plimbă liniștiți prin Craiova, nederanjați.
 
Tot miercuri, la Curtea de Apel Craiova se judecă cererea procurorului general de revizuire a dosarului de adopție, în timp ce la Înalta Curte de Casație și Justiție se judecă tot o cerere depusă de procurorul-general Bogdan Licu, de strămutare a judecării revizuirii de la Curtea de Apel Craiova.