ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Coaliției pentru Familie (CPF), Mihai Gheorghiu, a declarat joi seară că proiectul de lege pentru inițierea unui referendum modificarea articolului 48, alineatul 1 din Constituție este aproape, definitiv blocat.

Acesta a mai spus că dialogul cu partidele politice a eșuat, principalii actori parlamentari refuzând să mai discute despre subiectul acesta de peste 8 luni. Afirmațiile au fost făcute cu ocazia Conferinței pe care CPF a organizat-o joi seară la Teatrul Național București în care invitată de onoare a fost doamna Kim Davis, funcționarul american care a refuzat să elibereze certificate de căsătorie pentru homosexuali, motivând că îi încalcă conștiința. Doamna Davis a fost condamnată la 6 zile de închisoare, dar ulterior, legea a fost modificată astfel încât să permită funcționarilor publici să refuze exercitarea unor atribuții pe motiv de conștiință.

ActiveNews vă oferă discursul integral al președintelui CPF, Mihai Gheorghiu:


După cum vedeți există un boicot aproape general, cu excepția dvs, privitor la expresia noastră publică și aș vrea să vă dau câteva scurte referințe cu privire la etapa în care se află demersul Coaliției pentru Familie.

În toate orașele în care am organizat acest turneu, conducerile instituțiilor cărora ne-am adresat, au fost somate, certate, să nu primească conferința noastră. La Timișoara au și reușit. Deci iată care este principiul de la care se pornește. Slavă Domnului, semnând contracte, fiind în absolută legalitate și demonstrând bună credință dând garanții, numai așa au putut fi organizate evenimentele. Asta pentru că vorbim despre toleranță, despre dreptul la liberă exprimare, într-o țară în care ele sunt garantate constituțional.

Dar trebuie să lupți pentru a te înscrie cu o conferință, într-o sală dintr-un oraș oarecare, din România. Asta este starea democrației noastre și e relevant și important.

Înainte de a trece la explicarea turneului prietenilor noștri din America, aș vrea să vă spun câteva lucruri importante despre demersul nostru pentru că suntem la un moment de răscruce. Nu ne-am exprimat public până acum, dar folosim acest prilej pentru a ne exprima.

Proiectul de lege pentru revizuirea Constituției, mai precis a articolului 48, alineatul 1, este blocat în Parlamentul României. Există un consens al forțelor politice prin care acest proiect este blocat și împiedicat, astfel, să înainteze spre finalul său legal și constituțional. Nu știm ce guvernează acest blocaj: care sunt „înaltele” rațiuni politice, sociale, de oricare altă natură, care guvernează acest blocaj. Nu știm, dar blocajul pare foarte temeinic și pare și final. Dialogul politic - în sensul în care actorii sunt partidele politice - este întrerupt de 8 luni de zile. Au existat discuții cu unul dintre cele două partide majoritare, iar cu celălalt partid au existat două întâlniri, cu conducerile succesive, perfect neconcludente.
 
Dar să revenim la lucrurile obiective: a existat un protocol, semnat acum doi ani de zile, protocol care demult a expirat. Toate promisiunile au fost încălcate, toate termenele au fost încălcate, nu există dialog, nu există propunere rațională pentru un calendar. Din punctul nostru de vedere, acest dialog trebuie să se închidă aici, pentru că numai atunci când numai o parte are bună-credință, are dorință de dialog, dialogul nu e posibil.

Atunci nu facem decât să subliniem și să ne supunem unei situații obiective. De ce un act de suveranitate al poporului român nu poate fi finalizat? Rămâne ca răspunsul la această întrebare să vă fie oferit, dat de către actorii parlamentari care au semnat acel protocol cu CPF. Noi credem că e o atitudine neconstituțională, o atitudine care încalcă principiile statului de drept, este o atitudine care sfidează 3 milioane de cetățeni români, cărora nu le oferă niciun răspuns, nicio o soluție, doar amânarea fără termen.

Amânarea fără termen înseamnă un an, doi sau 100.De ce s-a ales această cale, de ce există acest tip de răspuns pe care-l considerăm de neacceptat, nu putem să vă răspundem. Ne pare rău că suntem în această situație, ne pare rău că proiectul este definitiv, aproape definitiv blocat. La toate întrebările noastre, la toate cererile de lămurire, privind procedura parlamentară, privind rațiunea pentru care se modifică legi sau nu se modifică legi, răspunsuri nu au fost. De altfel, există o bună anchetă a celor de ActiveNews privind comisiile juridice și de constituționalitate de la Senat, unde s-a putut observa că răspunsul este fuga de la locul faptei.

Eu cred că este un prag de moralitate al dialogului social care a fost de mult depășit. Și nu este vorba despre persoana noastră, despre persoanele noastre, este vorba că noi reprezentăm, în acest unic punct focal, pe cei trei milioane de semnatari al proiectului de lege. Dialogul care li se oferă acestor 3 milioane de români este acesta: niciun dialog, răspunsul la nicio întrebare.

Poate există presiuni la care nu se poate rezista: presiuni interne, presiuni externe, cine știe. Poate că o dată și-odată cineva ne va lămuri pe-acest subiect. Cert este că atitudinea și strategia noastră, de-acum încolo se va schimba. Noi nu putem să chemăm la mobilizare stradală, pentru că demnitatea noastră a fost încălcată. Ne vom menține în termenii unei profunde responsabilități civice, vom continua să afirmăm principiile noastre și să informăm societatea românească cu privire la efectele nocive ale dictatului ideologic privitor la schimbarea fundamentelor căsătoriei, care este unul dintre pilonii fundamentali ai familiei.Numai unul. Dar foarte important. Eu cred că ce se întâmplă azi în Grecia, în Spania, ce s-a întâmplat în Germania, cred că poate să ateste clar care sunt efectele, cred că ne pot naște semne de întrebare. De-aceea, demersul nostru este necesar și mai ales informarea societății românești.
 
Vom fi permanent în acest proces, atâta timp cât dezbaterea publică deschisă este interzisă în România și n-am văzut niciun șef de partid îngrozit că un astfel de subiect a devenit tabu. N-a devenit tabu, în schimb, campania de etichetare, defăimare aș spune chiar de...campanie care este dusă în principal în presa centrală. Dar à la guerre, come à la guerre... Vom merge înainte pe această albie a deplinei responsabilități față de 3 milioane de cetățeni, față de demers, față de copiii noștri, față de viitorul acestei țări. Cu alte cuvinte, calea dialogului cu reprezentanții clasei politice a eșuat. Aceasta este concluzia după doi ani de zile.