ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un studiu realizat de către revista BMC Genetics și dat publicității pe 7 martie a fost interpretat  în mod diferit de mai multe ziare sau site-uri din România.

„ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor și moldovenilor", a scris Adevărul, iar Hotnews a titrat: „Studiu genetic: Transilvănenii au mai multe afinități cu populațiile din Europa centrală, cei din Țara Românească, Moldova și Dobrogea - cu Balcanii". Tot în Hotnews, în urmă cu câteva săptămâni, a fost publicat un articol despre faptul că România este acum condusă de „Sud".

Istoricul și ziaristul George Damian analizează studiul BMC și are o cu totul altă părere decât organele de presă menționate mai sus. „Studiul în cauză poartă titlul ”Afinități genetice între provinciile istorice ale României și Europa centrală dezvăluite de o analiză a ADN-ului mitocondrial”. Termenul-cheie este ”ADN mitocondrial”: moștenirea genetică transmisă pe linie maternă. Actuala populație a Europei este urmașa a șapte femei, conform unui studiu din anul 2004 (alte studii susțin că ar fi vorba de 10, 12 sau chiar 18 strămoașe ale europenilor din ziua de azi). Autorii studiului în cauză au analizat ADN-ul mitocondrial provenit de la 714 etnici români, fiecare dintre subiecții studiului fiind localizați într-una din provinciile istorice ale României", scrie Damian pe moldnova.eu

„Studiul arată că ”marea majoritate a persoanelor din cele 4 grupuri de populații românești pot fi clasificate în 9 haplogrupuri mitocondriale eurasiatice (în ordinea frecvenței H, U, K, T, J, HV, V, W și X)”. Mai simplu spus: românii de azi sunt urmașii genetici a 9 femei, fiecare dintre ele notate simbolic cu o literă:
H – a trăit în urmă cu 35.000 de ani, provenea din zona Asiei de vest;
U – a trăit în urmă cu 60.000 de ani, provenea din Africa de nord-est;
K – a trăit în urmă cu 16.000 de ani, provenea din Orientul Apropiat;
T – a trăit în urmă cu 17.000 de ani, provenea din Mesopotamia;
J – a trăit în urmă cu 45.000 de ani, provenea din Caucaz sau India;
HV – a trăit în urmă cu 40.000 de ani, provenea din Orientul apropiat;
V – a trăit în urmă cu 15.000 de ani, provenea din Iberia;
W – a trăit în urmă cu 25.000 de ani, provenea din Europa de nord-est;
X – a trăit în urmă cu 30.000 de ani, provenea din Europa de nord-est

Aceste strămoașe ale românilor nu au trăit pe teritoriul României de azi, ci urmașe ale lor s-au stabilit aici la momente ulterioare și și-au lăsat amprenta genetică asupra locuitorilor de azi ai acestui teritoriu. Pe lângă acestea, în Moldova și Muntenia au fost identificați urmași ai „femeilor” M și N – ambele cu origini asiatice, iar amprenta genetică a acestora nu a fost identificată în Transilvania – lucru ușor explicabil prin migrațiile de proveniență asiatică în cele două provincii extra-carpatice.

În același timp, harta publicată în studiul amintit dovedește omogenitatea genetică a românilor din provinciile istorice: practic există o frecvență aproape identică a urmașilor femeilor enumerate mai sus", încheie Damian.
 
 

Cercetătorii BGM Genetics au studiat 714 români din toate provinciile istorice-Țara Românească, Dobrogea, Moldova și Transilvania, analizând structura genetică a ADN-ului mitocondrial.
 
Studiul este semnat de Relu Cocoș, Sorina Schipor, Montserrat Hervella, Petru Cianga, Roxana Popescu, Claudia Bănescu, Mihai Constantinescu, Alină Martinescu și Florina Raicu.

După ce a văzut modul în care a fost denaturat studiul, Relu Cocoș a intervenit și a ținut să facă anumite precizări: Lucrarea nu relevă ideea că transilvănenii ar fi diferiți de românii din celelalte provincii istorice. ADN-ul studiat nu determină modificări anatomice sau comportamentale, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutațiile în acest tip de ADN", a explicat acesta în Adevărul.