ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a dat publicității raportul pe 2015 privind libertatea religioasă din România, informează siteul state.gov.

Documentul critică, precum în anii trecuți, Guvernul României pentru că nu ar fi restituit toate proprietățile și lăcașele de cult către Biserica Greco-Catolică. De asemenea, Departamentul de Stat menționează criticile reprezentanților unui cult sincretist, Bahai, că prevederile legii cultelor sunt discriminatorii, în sensul în care nu permit recunoașterea oficială ca religie decât unui grup care are minim 0,1% din populație ca aderenți.

Pe lângă menționarea unor incidente privind înmormântările unor greco-catolici din anumite sate, Departamentul de Stat al SUA critică politicienii români care se opun construcției Marii Moschei de la București. 

De asemenea, Departamentul de Stat citează "grupuri religioase minoritare" care susțin că Biserica Ortodoxă Română este tratată precum o Biserică Națională, de facto, deși de jure nu are acest statut. Se menționează faptul că unii politicieni și o parte din media echivalează ortodoxia cu identitatea națională.

În ceea ce privește legea 217/2015, mai cunoscută ca și legea anti-legionară, Departamentul de Stat afirmă în raportul său că "extrema dreaptă și organizațiile pro-legionare au criticat" acest act normativ. Despre contestările venite din partea societății civile și a unor intelectuali de marcă, documentul se limitează la a spune că "au existat contestări și din zona mainstream". Departamentul de Stat citează ONG-ul lui Marco Katz și Institutul "Wiesel", care au găsit păreri considerate antisemite la televizor și pe internet.

Nici ora de religie nu putea scăpa din vizorul americanilor. Astfel, în document se afirmă că "Media a susținut că numărul mare de copii care s-au scris la ora de religie - peste 90%, se datorează presiunilor și manipulării Bisericii Ortodoxe Române și a directorilor de școli". În realitate, acest punct de vedere a aparținut numai reprezentanților ONG-ului anti-religios ASUR, punct de vedere promovat în special de Hotnews și de Adevărul.

În final se precizează că oficialii ambasadei SUA au continuat să discute cu oficiali români asupra "ritmului lent" de restituire a proprietăților Bisericii Greco-Catolice, ale supraviețuitorilor Holocaustului și ale etnicilor maghiari din Biserica Romano-Catolică.

Oficialii americani au pledat pentru importanța recunoașterii Holocaustului în țară, de îmbunătățirea educației în ceea ce privește Holocaustului. De asemenea, americanii susțin că se "întâlnesc regulat" cu liderii Bisericii Greco-Catolice pentru a discuta relația dintre aceasta și BOR, precum și cu liderii comunității musulmane și mozaice.  Unul dintre liderii informali ai comunității greco-catolice din România este deținătorul siteului ild.ro, Anca Cernea.
 
Documentul integral este disponibil aici.