ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chiar dacă suntem în anul 2016, se pare că nu scăpăm de metehnele trecutului nici din punct de vedere alimentar. Chiar dacă e greu de crezut, la Constanța a fost pusă la vânzare în două magazine din piața centrală a orașului carne congelată, veche de 40 de ani.

Analizele luate din marfa confiscată au demonstrat că această carne a fost procesată la începutul anilor 80, cel mai probabil într-un depozit pentru rezervele strategice ale statului.

Apoi administratorul celor două magazine a cumpărat marfa, care a fost decongelată și refrigerată în mai multe episoade, pentru a fi vândută. În primă fază a fost decongelată în urmă cu șase ani și apoi recongelată. Tot de atunci o parte din aceastp carne sau din preparate a ajuns în galantarele celor două magazine precum și într-o carmangerie deținute de același patron.

”Această carne nu mai poate fi consumată. Mai există și riscul deteriorării microbiologice adică a posibilității dezvoltării unui germene oprit, înghețat”, a spus dr. Petru Alexe, Facultatea de Inginerie Alimentara Galati, pentru ȘtirileProtv.ro.

Procurorii a declarat că ștampilele de la autoritatea sanitar veterinară erau false. Anchetatorii au aflat că singurele depozite care pot păstra carne bună de consum timp de zeci de ani sunt cele deținute de stat.

”În stare de război se folosește acestă carne. Ea este deținută la temperaturi speciale la minus 40 grade. Cu mult sub temperaturile din magazine”, a mai spus dr. Petru Alexe.

Inspectorii de la Directia de Sanatate Publica au fost nevoiti sa dezinfecteze de mai multe ori cele doua magazine.

”Dacă produsele din carnea deteriorată ar fi ajuns la consumatori riscurile ar fi fost mai mult decât enorme, grave, dezastruoase pentru că alimentarea cu produse alterate generează în populație boli foarte grave, până la infecții de toate tipurile. Se poate ajunge și până la deces”, a spus dr.Lotita Popescu de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.

Răzvan Dimoftache, administratorul celor două magazine a fost condamnat la închisoare pentru înșelăciune, dar a atacat decizia magistraților. În 2009 a mai primit încă o condamnare la doi ani pentru ucidere din culpă în urma unui accident mortal, dar și de această dată a atacat sentința. Acum este arestat pentru 30 de zile.