ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricii maghiari au descoperit că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României. Acest lucru s-a întâmplat după ce a fost scoasă la suprafață o descoperire arheologică de pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza, scrie timisoarastiri.ro.

Pe parcursul escavărilor de pe șantier au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe, iar la fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea, conform agenției de presă MTI.

Doar că arheologii maghiari au presupus că a fost vorba despre fuga dacilor în fața unei agresiuni sarmate, ridicolul situației fiind maxim. Întrebarea care se pune este cum poate cineva crede că o populație care fuge în fața unui agresor se oprește și constuiește case.

Desoperirea de la Nyíregyháza este extrem de importantă și dovedește faptul că aceasta reprezintă o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite.

Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau până cel puțin la Tisa în perioada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.