ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A curs deja multa cerneala pe aceasta tema, dar, ca viciat, fumator, am sa imi alatur si eu vocea galeriei...

Cel mai tare ma deranjeaza nu legea in sine, nu faptul ca este data de o afanisita cu 10 clase la seral (metafora!) si o facultate facuta probabil la seral, din banii furati la cantar de la cetateni( din nou metafora), nu, nu, cel mai tare ma deranjeaza ipocrizia sustinatorilor acestei legi.  Ca fumezi, bei bere, fumezi iarba, te masturbezi, colectionezi timbre, fiecare din noi are viciul, viciile sale. Desigur, incercam sa scapam de ele, desigur ca nu sunt intotdeauna placute urmarile, dar le avem- Viciile.  
 
In momentul in care te umfli de chicken wings si cola, nu fumezi, dar esti la fel de viciat ca un fumator. Atarna la fel de greu tratementul tau atunci cand vei fi ori obez, ori bolnav de diabet. A, da, nu ii imbolnavesti pe cei din jurul tau, cum facem noi fumatorii. De acord si cu asta, dar daca ma strang  eu si alti 10 fumatori intr-un bar de fumatori, tu ce cauti acolo? A, doresti sa iti asumi riscul, corect? Ca atunci cand zbori cu avionul! Nu te obliga nimeni sa zbori, caci, daca avionul cade, vei muri. Daca inspiri fumul tigarii mele vei muri. Dar hai ca incep sa argumentez pro locuri de fumat si nu vreau neaparat asta. Vreau doar sa iti arat tie nefumatorule cat de ipocrit esti. 

Incearca sa privesti problema cumva de sus. Eu , fumatorul, sunt de acord sa nu iti fumez in nas cand tu mananci. Dar tu, de ce nu esti de acord, ca eu vreau locul meu unde sa fumez? Si tu, poti sta afara, pentru ca este un loc special pentru mine. La fel cum daca eu sunt pasionat de balet, nu am sa merg la clubul pescarilor amatori, sa le vorbesc despre balet. Intelegi? Desigur, vei gasi 10 argumente emotionale cu care vei incerca sa imi demonstrezi ca tu ai dreptul ca nefumator sa intri oriunde si sa te simti nepoluat.

Unul din ele ar fi Acela ca: dupa o noapte in bar, imi miros hainele a fum. Dupa o noapte in fum sau nu, iti miros hainele oricum. Le bagi la spalat, caci avem masini de spalat. Si Coccolino. Nu? Sau cum faci tu? Daca iti miros ciorapii pentru ca ai alergat, interzici transpiratia? Nu cred. Ii speli, si te speli.

Sanatatea. Pai adu-ti aminte, eu sunt de acord sa nu fumez in barul tau de nefumator. Ce cauti tu in clubul meu de nefumatori?  Cine te-a chemat? Nimeni. Si daca iti pasa asa mult de sanatate, am cateva vesti proaste pentru tine. Mananci organisme modificate genetic, pentru ca asa au hotarat niste animale pentru care ai si votat. Felicitari! Si mai mananci tot felul de chimicale din care in mod normal se fac papuci de cauciuc. Pe scurt, mananci petrol si plastic. Tabloul lui Mendeleev il servesti la micul dejun. Dar nu te-am vazut in strada pentru asta. Nu te vad militant activ impotriva acestor lucruri nefumatorule.  
 
De fapt, esti un tip spalat la creier, ai cazut intr-o propaganda ieftina, si vrei eventual sa ne pui pe un scaun electric pe noi neufmatorii. Sau nu, e ca la fotbal in mintea ta.  Vrei sa castige echipa ta. Pai , prietene, asta nu e meci de fotbal, aici e vorba de drepturile mele si ale tale. Eu inteleg ca tu nu vrei sa fumezi. Dar eu vreau. In echipa mea. Stai tu cu echipa ta si mananca savarine, nu ne intereseaza. Fa diabet, mori, sau fa yoga si atinge Nirvana, nu ne intereseaza. Pe tine de ce te intereseaza ce fac eu in barul meu de fumatori cu prietenii mei fumatori? A, asa e afara, nu? In vest!

Si uite asa ajungem la chestiunea cu "tara ca afara”. Pai, afara, sunt multe lucruri importante rezolvate. Oamenii aia au luat-o cu inceputul. Nu cu turnuletele de pe acoperis. Au strazi in sate, asfaltate frumos. Au apa curenta si gaz in orice sat sau catun. Au autostrazi. Au un sistem medical performant. Au salarii mari. Au un nivel de viata ridicat. Au scoli la sat si la oras. Pai tu nefumatorule, in dorinta ta de a avea o „tara ca afara" ii lasi pe politicienii nostri, sa te pacaleasca. Practic, pe un morman de gunoaie ei dau o mana de vopsea, care va rugini si ea oricum.
 
Dar daca tot iti pasa asa mult de tara si de oameni, de ce nu iesi in strada sa protestezi pentru lucrurile care conteaza cu adevarat? Ba mai mult, astia te spala pe creier, si tu, ca un prost, te intorci impotriva altor saraci ca si tine, care inteleg micile placeri ale vietii altfel. Pai nu ti-e rusine obrazului? Iti aduc aminte ca daca stai la bloc, si dai drumul la apa calda, ea curge 8 minute rece. SI tu o platesti drept apa calda. Si iti amintesc ca o platesti din bani pe care ii muncesti. Asta nu te mai intereseaza? Pai nu, pentru ca animalele pe care le-ai votat nu vor sa te intereseze. 

Iti pasa de oameni. Nobil din partea ta. Dar cand te freci tu pe burta, ingurgitand niste chips-uri, fara sa fumezi, si te uiti cum mor mii de oameni intr-un atac aerian mai stiu eu unde, cum de nu iesi in strada? Cum de nu esti asa activ pe Facebook ca la aceasta lege super restrictiva? E doar o moda, nu, sa fi antifumat? Si tie iti place sa fi la moda. Intr-o zi, va fi la moda sa ne mancam intre noi, pentru a elibera mama natura de povara celor 6 miliarde. Si dupa ceva propaganda bine facuta, vei manca din cei ca tine, nu? Doar salvam planeta. Si oricum aia sunt niste prosti care merita sa moara. La fel ca si fumatorii.

Si pentru ca tot va place cu democratia, si stiu, valori europene, tara ca afara, etcetera…Cum de tu care esti de acord cu toate drepturile tuturor, de la maimuta la Pentium 15, de la papuasi la ursul panda, de la vegetarieni la asexuali, nu esti de acord ca si eu , drogatul, fumatorul, am voie sa am un bar unde sa stau cu minoritatea mea de fumatori. Nu cumva aplici duble standarde? 

Preventie? Pai tu ce crezi ca vei preveni prietene? Sa zicem ca noi stam la o masa, si cu noi la masa sunt tineri, care nu fumeaza. La un moment dat, noi fumatorii ne ridicam si iesim sa fumam. Ce poate fi mai interesant in mintea unui tanar, decat niste indivizi care ies afara sa faca ceva. Ceva altceva decat fac ceilalti. Si stau si stau, si mai fumeaza una si inca una, si vorbesc afara, ceva, ceva altceva decat la masa. Mai dar de ce se ridica aia? Ce fac ei acolo? Pai inseamna ca e misto daca astia ies si fac ceva pe ascuns. Si alti tineri trec pe afara si ce vad? O casta. Niste tipi care nu sunt in bar sa fumeze, ci fumeaza afara, pe strada. Ce reclama mai buna doresti? Deci asta cu preventia s-a dus…

Si asa in incheiere…da, fumatul este rau. Cum este orice lucru in exces. Sunt de acord. Dar, ce facem cu liberul arbitru? Tu alegi sa nu, eu aleg sa da. Eu nu te impiedic sa alegi sa nu. Tu ma impiedici sa aleg sa da. Din pacate asta nu a functionat si nu va functiona. A incercat si Dumnezeu si uite ce a iesit…Dumnezeu totusi doar a avertizat. Nu a pus un gard de sarma ghimpata conectatata la curent electric in jurul pomului cunostintei binelui si raului. A lasat omul sa aleaga. Cred ca ai fi ales la fel si tu in acea situatie. Nu esti un virtuos pentru ca nu fumezi. Faci tu cu siguranta altceva. Poate ca faci ceva mult mai rau, decat fumatul. Ceva ce ti-ar fi rusine sa recunosti.
 
Eu stiu sigur ca un lucru faci. Nu fumezi, dar, ai fumuri. Te rog eu mult, nefumatorule, deschide ochii un pic: nu eu fumatorul sunt un pericol pentru tine sau copii tai. Ci, culmea, chiar ala pe care ai pus stampila  si a dat legea. Hai, invata din greseli, te rog mult. Lasa ipocrizia la o parte, nici tu nu esti perfect. Hai sa vorbim despre aevaratele probleme ale acestei tari. Deocamdata legea asta nu face altceva decat sa dea cu fond de ten pe un obraz plin de bube, cicatrici, cosuri, si riduri. Apropo, ai un foc?