ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O tânără care a avut grijă de copiii familiei Barbu - Racota povestește cum a văzut ea lucrurile în cele două luni în care a lucrat în casa acestora.

„Aveam grijă de copii mai ales noaptea, când părinții erau la muncă. Florin Barbu lucra ca taximetrist, iar Claudia era security într-un club din centru”, spune Nicoleta Horotan.

Tânăra afirmă că părinții își iubeau copiii enorm, însă cea mai mare problemă erau certurile din casă: „Problema era că se certau de față cu copiii câteodată. Le-am zis că nu fac bine. Claudia suna la poliție indiferent că era o mică ceartă sau mare. Căuta motive. Din lucruri mici nu are rost să mergi la poliție”, spune fosta dădacă a copiilor.

Nicoleta spune că femeia își reclama soțul pentru diverse motive, unele dintre ele foarte grave: „O dată le-a spus polițiștilor că a fost violată”.

Fosta dădacă susține că, de multe ori, poliția îl reținea pe Florin după declarațiile date de Claudia: „Ea spunea multe. O dată am fost în casă când l-a luat poliția. Copiii erau acolo, am încercat să îi protejez, dar ei vedeau ce se întâmplă.”

Nicoleta a mai spus că femeia i s-a destăinuit că nu mai vrea să fie împreună cu Florin și că ar fi avut o relație cu cineva de la serviciu. Ea crede că ar fi dorit să îl dea afară din casă pe bărbat și căuta motive.

Fosta angajată a mai declarat pentru Ziarul Românesc că nu a văzut excese de violență din partea lui Florin: „Din contră, Claudia era violentă. Arunca cu lucruri în el. Era mai recalcitrantă, probabil și pentru că se afla sub tratament cu morfină, în perioada respectivă.”

În ceea ce privește relația celor doi cu copiii, aceasta spune că părinții erau foarte atenți și foarte atașați. „Petreceau timp cu copiii după muncă. Îi scoteau în parc, se jucau cu ei. Nu am văzut niciodată ca vreunul dintre ei să se comporte violent față de copii”, a spus Nicoleta.

„Mi se pare că este un pic de iresponsabilitate în faptul că ea (Claudia) anunța poliția. Nu se ajungea să se ia copiii dacă nu ar fi telefonat tot timpul la Poliție. Apoi s-au sesizat oamenii de la social services. Au fost ceva vizite la ei acasă. O dată, Andi, cel mic, era cu un cuțit în mână. Cei de la asistența socială au concluzionat că acesta nu e supravegheat și părinții nu pot avea grijă de ei”, își amintește tânăra.

Unul dintre motivele invocate de asistentul social pentru ca cei doi copii, Diana și Andi, să nu fie dați spre îngrijire bunicului din România a fost acela că cei doi nu vorbesc românește. Dădaca spune că acest lucru nu este adevărat: „Copiii știau perfect românește. Diana știa perfect română și engleză. După ce au fost luați de la părinți, nu li s-a mai dat voie să vorbească în limba română”, a spus Nicoleta.

În urma anchetei sociale, copiii au fost luați de lângă părinți. În următoarele luni, aceștia și-au văzut părinții doar o oră pe săptămână, în prezența asistenților sociali. Toate întâlnirile au fost înregistrate și însoțite de comentarii seci, potrivit TVR.

În decembrie 2014, Diana și Florin au pierdut primul proces cu protecția copilului și, de atunci, nu și-au mai putut vedea copiii. Au fost separați definitiv. Apoi, micuții au intrat în programul de adopție fiind încredințați, potrivit tatălui lor, unui cuplu de homosexuali.

Florin Barbu a intrat în greva foamei și a plecat să își strige nemulțumirea la CEDO. Singura soluție ar fi ca autoritățile statului român să facă demersuri pentru a repatria copiii, întrucât sunt cetățeni români.