ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia de concediere a unui angajat poate fi trimisă acestuia de către angajator și prin e-mail dacă această formă de comunicare este folosită între părți, conform unei decizii a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție. Hotărârea a apărut după ce un salariat și-a dat în judecată angajatorul, contestând că a fost concediat prin e-mail, scrie Profit.ro.

 Codul Muncii prevede că decizia de concediere este comunicată salariatului în scris și trebuie să conțină în mod obligatoriu:

a) motivele care determină concedierea
b) durata preavizului
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorități (numai în cazul concedierilor colective)
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate și termenul în care salariații urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant

 Sesizați în acest proces, judecătorii Înaltei Curți au decis că decizia de concediere individuală poate fi comunicată și prin poșta electronică, dar în condițiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact și există o uzanță a acestei forme de comunicare între părți.

Decizia astfel comunicată prin poșta electronică, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte doar cerințele formale impuse de Codul Muncii, nu și pe cele impuse de Legea privind semnătura electronică.