ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi frați din Teleorman, ambii preoți, cu parohii în satele Negrenii de Sus și Lada, au grijă de câteva sute de oameni sărmani, după ce au ridicat, lângă biserici, cantine sociale.

"Oferim o masă calda în fiecare zi, aproximativ 80 de porții. Am înființat un ONG numit Asociația Casa Plină tot pentru a primi ajutor de la cei doritori. Copiii vin și servesc prânzul în fiecare zi, în trei serii. Tot aici servesc masa și 30 de bătrâni, iar pentru 12 persoane imobilizate le duc eu mâncarea acasă în fiecare zi", povestește părintele Cristian Bogdan Danu pentru Adevarul.

Mâncarea pentru copii și cheltuielile cu utilitățile și întreținerea cantinei sociale se asigură exclusiv din donații.  

"Ne mai trimit oamenii colete cu alimente neperisabile sau mai trimit din când în când bani prin mandat poștal. Costurile sunt mari pentru că implica și plata utilităților, curent electric și butelii cu gaz.Avem șase femei pricepute din sat, care muncesc prin voluntariat ca bucătărese în doua ture. Trei într-o zi, trei în cealaltă zi și tot asa", mai spune preotul Danu.

Pentru a strânge alimente, preotul a organizat o acțiunea de colectare pe Facebook. În fiecare zi de vineri este prezent la București, la centrul de colectare, pentru a strânge donațiile pentru cantina de la Negrenii de Sus. Masa pe care o acordă biserica înseamnă aproximativ 2.000 lei săptămânal.

Cantina socială de la La Negrenii de Sus face parte dintr-un proiect mai amplu care vizează ridicarea unui centru social în comună, tot din donații. "Este vorba de un centru social care cuprinde trei clădiri în jurul bisericii. Centru social este în construcție. Am reușit acum sa montam uși și ferestre la noua clădire . Nu sunt șanse sa finalizam centrul pâna în iarna. Sunt foarte mari costurile și, în plus, încă mai am de achitat tabla, 6500lei și 10000 lei alte materiale folosite pentru a ajunge la acest stadiu la roșu", mai spune preotul  Danu.

Donațiile se fac în contul asociației Casa plină, deschis la BCR : RO11RNCB 0304 1502 5997 0001. Cei care vor să ajute pot dona și prin Pay pal sau prin intermediul platformei on line de pe site-ul Asociației Casa Plină.

Părintele Florin Danu de la Lada are 33 de ani și este fratele preotului din Negrenii de Sus. Și acesta are grijă de copiii sărmani și bătrânii fără autor din parohia sa. Mana cerească se cheamă asociația prin care părintele a reușit să strângă sponsorizări pentru a ridica la Lada un centru social. 80 de copiii și bătrâni primesc aici o masă caldă pe zi.

Părintele Florin Danu a transformat biserica în școală de duminică unde sunt bineveniți toți copiii din satul Lada pentru a învăța gramatică după liturghia de duminică.

Prin asociația Mana cerească, părintele a demarat lângă bisericuță construirea unui centru social pentru copiii și bătrânii din sat. A strâns bani din donații și la începutul acestui an a deschis cantina centrului. Din ianuarie 2016, la cantina părintelui Florin Danu mănâncă 80 de oameni. Banii pentru alimente, ca și pentru continuarea lucrărilor la centru, vin  tot din donații. "Noi facem masa în fiecare zi, 80 de porții pentru copii și bătrâni, o parte mănâncă la centru, la alții le livram acasă, avem nevoie de continuitate, avem nevoie de ajutor mai mereu", spune părintele Florin Danu.

Preotul de la Lada a inițiat proiectul Sanatate pentru toti! în scopul dotării celor două cabinete medicale de la Lada și a lansat campania pe Facebook. A scos la vânzare 2000 de tricouri sub sigla 2000 de speranțe, iar banii strânși în urma campaniei merg către dotarea cabinetelor.

Toți cei interesați să întindă o mână de ajutor copiilor din Lada pot afla informații de pe site-ul Asociației Mana cerească.