ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi noapte, în cadrul misiunilor de supraveghere a frontierei maritime, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat o ambarcațiune de agrement, la bordul căreia se aflau 97 de persoane care intenționau să intre ilegal în România.

Totodată, o altă ambarcațiune cu aproximativ 120 de persoane la bord a fost blocată de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă pe Marea Neagră, în zona comună de patrulare româno-bulgară, nava și persoanele de la bord fiind preluate de autoritățile turce.

120 de migranți, preluați de Garda de Coastă din Turcia

În seara de 08.09.2017, polițiștii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, la aproximativ 24 de mile marine, în dreptul localității Sabla (Bulgaria), și la aproximativ 17 mile marine față de frontiera româno-bulgară, care se îndrepta spre apele teritoriale românești.
 
La fața locului s-a acționat cu o ambarcațiune a Gărzii de Coastă, ocazie cu care ținta a fost identificată în jurul orei 20:30 ca fiind o ambarcațiune tip pescador având la bord aproximativ 120 persoane. Acestea au transmis mesaje de ajutor, recepționate de către MRCC Varna – instituție responsabilă în acest caz, care a declanșat acțiunea SAR (Search and Rescue).
 
Totodată, au fost informate, prin intermediul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, autoritățile de frontieră bulgare și turce.
 
La aproximativ 5 mile marine distanță de marea teritorială, Garda de Coastă a acționat cu trei nave, reușind blocarea ambarcațiunii, până la sosirea navelor Gărzii de Coastă Turce, care au preluat atât pescadorul, cât și persoanele.
 
97 de migranți au ajuns în Portul Mangalia

De asemenea, azi dimineață, în jurul orei 7:10, polițiștii de frontieră din cadrul Sistemului Integrat de Supraveghere la Marea Neagră – SCOMAR au detectat o altă ambarcațiune în Marea Neagră, la aproximativ o milă marină de frontiera maritimă comună româno-bulgară și de litoralul bulgăresc, navigând spre țărmul României.

Garda de Coastă a dispus de urgență efectuarea unei misiuni cu o navă pentru identificarea țintei. Ambarcațiunea suspectă avea la bord mai multe persoane dispuse pe toate punțile, inclusiv pe suprastructura. S-a declanșat imediat o acțiune de tip SAR, oferind sprijin și asistență navei aflate în pericol.

Situația a fost atent monitorizată de către polițiștii de frontieră, inclusiv cu ambarcațiuni gonflabile de viteză pentru asistență, cât și cu echipaje dispuse de-a lungul țărmului (în cooperare cu I.J.J. Constanta, Brigada Mobila de Jandarmi Constanța și polițiști din cadrul I.P.J. Constanța) iar în jurul orei 11.30, pescadorul a fost escortat de navele Gărzii de Coastă, în siguranță, în Portul Mangalia.


La bord se aflau 97 de persoane, care au declarat că sunt cetățeni din Iran și Irak (40 bărbați, 21 femei și 36 de copii), care vor fi preluate de polițiștii de frontieră, în vederea efectuării activităților specifice în astfel de cazuri.

Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

321 de migranți au ajuns pe Marea Neagră în România, în ultima lună 

Duminică, 3 septembrie a.c., un pescador a fost interceptat de polițiștii de frontieră în apropierea țărmului românesc al Mării Negre. Nava nu a răspuns avertismentelor oamenilor legii pentru a fi făcute verificări și s-a oprit în apropierea Portului Midia.

Ambarcațiunea ARIF BEY era condusă de cetățeanul irakian M.M.A.M. , în vârstă de 32 ani și de cetățeanul sirian M.H., în vârstă de 22 de ani, cei doi plecând împreună cu grupul de migranți în data de 1 septembrie a.c., dintr-un port situat pe coastele Turciei.

În cadrul audierilor, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcațiunii se aflau 85 de cetățeni irakieni si iranieni (46 de bărbați, 16 femei și 23 de copii) care intenționau să ajungă în mod ilegal în țara noastră.

Cele două călăuze sunt cercetate acum pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigație a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranță.

Duminică, 13 august a.c., în jurul orei 7:00, polițiștii de frontieră au detectat pe Marea Neagră, la aproximativ 10 mile marine de Mangalia, o ambarcațiune suspectă care se îndrepta spre țărmul României. Nava „Emek 1” avea pavilion turcesc și era condusă de cetățeanul cipriot Petros P. (41 ani), ajutat de cetățeanul bulgar Petar S. (48 ani). La bordul ei se aflau 69 de irakieni: 30 bărbați, 10 femei și 29 de minori.

Duminică, 20 august a.c., în jurul orei 20:45, polițiștii de frontieră au detectat un pescador suspect în Marea Neagră, pe direcția localității Mangalia, navigând din apele internaționale spre țărmul României.

La bordul ambarcațiunii, polițiștii români au descoperit 70 de migranți: 35 de bărbați, 12 femei și 23 de minori care intenționau să ajungă în mod ilegal în țara noastră. 

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat

Poliția de Frontieră Română a anunțat că, în vederea creșterii gradului de siguranță la frontierele Romaniei, va continua să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competență în vederea depistării și reținerii persoanelor care nu respectă regimul frontierei de stat, scopul fiind creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și combaterea eficientă a infracționalității transfrontaliere.

Astfel, în ceea ce privește situația migrației ilegale la granițele țării, Poliția de Frontieră Română a dispus o serie măsuri pentru creșterea capacității operative în zona de competență, astfel:

- intensificarea supravegherii frontierei prin dispozitive eficiente care să acopere zonele de responsabilitate, în special zonele de risc identificate la nivelul sectoarelor poliției de frontieră;

- pentru întărirea dispozitivului de supraveghere al frontierei de stat sunt desfășurate acțiuni comune cu alte instituții ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviație), în baza unui plan comun de menținere, asigurare a ordinii publice și creșterii gradului de siguranță a cetățeanului. Acțiunile de cooperare inter-instituțională se desfășoară în diferite zone aflate în competența Poliției de Frontieră Române situate la granița de sud și sud-vest;

- folosirea la capacitate maximă a aparaturii de observare pe timp de zi/noapte și suplimentarea mijloacelor tehnice de mobilitate și supraveghere în vederea creșterii capacității operative la frontieră - echipamente mobile de supraveghere, echipamente portabile pe principiul termoviziunii, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii și mijloace de mobilitate terestră;

- suplimentarea cu personal din cadrul structurilor operative centrale și teritoriale, care să acționeze în mod progresiv în zona de frontieră.

În mod concret, efectivele Poliției de Fronteiră care își desfășoară în mod curent activitatea în zona de frontieră sunt sprijinite de dispozitive comune, formate din polițiști de frontieră din cadrul inspectoratelor teritoriale și  jandarmi, care acționează zilnic în misiuni de supraveghere a frontierei terestre la granița cu Serbia. Aceste acțiuni au ca scop asigurarea ordinii publice și combaterea infracționalității transfrontaliere, în mod special a migrației ilegale, echipajele mixte fiind dotate cu echipamente și autospeciale cu sistem de termoviziune.

De asemenea, echipajele de la sol beneficiază de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație, care execută misiuni de supraveghere aeriană în zona de competență, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Măsuri similare de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse și la Marea Neagră, Poliția de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura atât patrularea și intervenția pe mare, cât și pentru a acționa eficient în cadrul acțiunilor S.A.R. (Search and Rescue) în cazul persoanelor aflate în pericol pe mare.

De asemenea, pentru gestionarea fenomenului s-a pus accent colaborarea cu autoritățile de frontieră din țările vecine. Astfel, la frontiera cu Serbia, în vederea îmbunătățirii colaborării dintre cele două state și gestionării eficiente a fenomenului la granița comună, au început misiunile de patrulare în comun de către autoritățile de frontieră dintre cele două țări.

La frontiera cu Ungaria, cooperarea transfrontalieră cu autoritățile ungare este foarte eficientă, în acest sens fiind desfășurate acțiuni comune de prevenire și combatere a migrației ilegale și permanent se desfășoară un schimb operativ de date și informații, în vederea depistării persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera.

De asemenea, la granița cu Bulgaria, controlul la frontiera dintre cele două țări se realizează în comun, fapt pentru care migranții depistați sunt  predați autorităților de frontieră bulgare, în baza documentelor bilaterale de colaborare, în vederea continuării cercetărilor.