ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atunci când activiștii homosexualității susțin necesitatea legalizării căsătoriei sau parteneriatului civil între persoane de același sex, ei invocă, cel mai adesea, lipsa accesului la informații medicale despre starea partenerului de același sex ori chiar a dreptului de a-l vizita, atunci când acesta este internat în spital, eventual la Terapie Intensivă.

Dacă moștenire își pot lăsa prin testament, dacă bunurile pot fi achiziționate în coproprietate sau împrumuturile pot fi girate fără probleme, în virtutea libertății de a încheia acte civile, totuși, susțin ei, dreptul la vizită în spital sau alte drepturi specifice atunci când partenerul de același sex este internat nu pot fi exercitate în afara unei recunoașteri oficiale.

Această solicitare a cuplurilor de același sex a fost rezolvată: prin Legea 150/2019, adoptată de parlament în vară și în vigoare din luna august a acestui an, a fost modificată Legea drepturilor pacientului în sensul că, prin reprezentant legal al pacientului se înțelege și orice persoană cu vârsta de minimum 18 ani împliniți pe care pacientul o desemnează în acest scop printr-o procură ce va cuprinde drepturile prevăzute de lege ce pot fi exercitate de reprezentant.

Practic, printr-o soluție mult mai simplă și cu implicații administrative și birocratice mult mai mici decât cele implicate de încheierea unui eventual parteneriat civil, chestiunea drepturilor cuplurilor de același sex în cazul internării unuia dintre parteneri în spital, a fost deja rezolvată de statul român.

Prin urmare, cel puțin pentru acest motiv (dreptul la vizitarea în spital și alte drepturi specifice pacientului) nu mai este necesară legalizarea parteneriatului civil (ori a căsătoriei) între persoane de același sex.
 
Precizările în care candidatul PMP la Președinție, Theodor Paleologu, a spus că deși se opune căsătoriei între persoane de același sex, ar dori ca aceștia să aibă dreptul de a primi informații medicale despre partenerii lor.