ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-a semnat protocolul de predare-primire a terenului oferit de statul român Muftiatului Cultului Musulman din România, timp de 5 decenii.

Documentul menţionează că Secretariatul de Stat pentru Culte va monitoriza respectarea destinaţiei pentru care a fost acordat spaţiul. De asemenea, va fi informat despre activităţile desfăşurate în lăcaşul de cult, despre imamii care vor sluji acolo, dar şi în privinţa surselor de finanţare! 

Un lăcaş de cult, un spaţiu pentru ritualul de spălare, o casă parohială pentru imamii care vor veni din Constanţa pentru a sluji, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

Este pentru prima oară când într-un document oficial se specifică în mod clar ce se va construi pe terenul de peste 11.000 de metri pătraţi din Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti. Secretariatul de Stat pentru Culte a dat terenul spre folosinţă gratuită, timp de 49 de ani, Muftiatului Cultului Musulman din România, pentru a desfăşura activităţi religioase.

Reprezentanţii Muftiatului au 36 de luni la dispoziţie să intabuleze terenul şi 3 ani să ridice ansamblul de clădiri.

Muftiatul Cultului Musulman din România trebuie să prezinte spre avizare Secretariatului de Stat pentru Culte proiectul cu tot ce se va construi pe terenul pus la dispoziţie în Capitală. În protocolul de predare-primire a terenului se menţionează că Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie informat cu privire la stadiul lucrărilor, dar şi la sursele de finanţare, potrivit tvr.ro.

Ridicarea lăcaşului de cult va costa peste un milion de euro. Moscheea va avea o capacitate de maximum 1.000 de locuri şi va fi cea mai mare din România.

La schimb cu terenul oferit prin hotărâre de guvern pentru ridicarea unei moschei, Patriarhia Română va putea deschide la Istanbul un cămin pentru pelerini, deoarece legislaţia nu permite construirea unei biserici ortodoxe acolo.