ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se dorește eliminarea avizului direcției sanitare publice (DSP) pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoțesc copilul bolnav în străinătate, în urma unei autorizări a Ministerului Sănătății de a efectua tratament medical, potrivit CNAS, scrie Mediafax.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis un comunicat de presă în care redă principalele măsuri de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

Astfel, în privința concediilor medicale, se intenționează creșterea limitei de vârstă de la șapte la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre părinți poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afecțiuni grave. Lista acestor afecțiuni urmează a fi stabilită de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății în colaborare cu CNAS și va cuprinde unele boli rare, afecțiuni oncologice, afecțiuni hemato-oncologice, unele afecțiuni neurologice, HIV/SIDA.

„Pentru situațiile în care părintele însoțește copilul la tratament într-o altă țară, cu autorizarea prealabilă a Ministerului Sănătății sau a CNAS, cadru legal va fi modificat astfel încât certificatul de concediu medical pentru părintele însoțitor să poată fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul întâi sau unei persoane împuternicite în acest sens. Atât documentele pe baza cărora se va elibera certificatul medical, cât și certificatul medical vor putea fi transmise în format electronic sau pe suport hârtie”, conform sursei citate.

De asemenea, se dorește eliminarea avizului direcției sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoțesc copilul bolnav în străinătate, urmare a unei autorizări a Ministerului Sănătății de a efectua tratament medical.

„Pentru persoanele care însoțesc copilul bolnav în străinătate, dacă durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din două sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical, pe baza actelor doveditoare traduse și autentificate, fie lunar, astfel încât asiguratul să poată primi cu regularitate indemnizația de concediu medical, fie la momentul întoarcerii acestuia în tară, astfel cum este reglementat în prezent, respectiv în maxim 15 zile de la întoarcere”, se mai arată între măsurile propuse de CNAS.

Certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de către medici și transmise către angajator fie pe suport de hârtie, fie în format electronic, în această din urmă situație certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic și transmise de acesta direct angajatorului în format electronic.

„Termenul de implementare a modificărilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an”, a explicat sursa menționată.