ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despre artificiile folosite în seara zilei de 30 octombrie 2015 la concertul din Club Colectiv știm ceea ce a apărut deja în referatele procurorilor. Dar și ceea ce am aflat pe surse și din fotografiile realizate în acea seară.
De instalarea acestor artificii s-au ocupat Zaharia Viorel și Moise Marian, pirotehniștii autorizați, angajați ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists.
 
La acel moment, în Club Colectiv se afla și Beșcu Florin, șoferul firmei. Atunci când s-a declanșat incendiul, în club nu se afla însă decât Moise Marian, care a suferit arsuri grave, fiind în prezent internat într-un spital din Belgia. Teoretic, el nu a fost încă audiat de anchetatori. Practic însă, într-unul din referatele procurorilor apare următoarea informație: „aseară a venit asta de la spital, a venit asta, soția ăluia, a lui Marian și i-au luat ăluia declarație cu camera de luat vederi, știi? Au pus camera, pac, și au început să-i ia, de la poliție, nu de la altceva.” (interceptarea convorbirii telefonice din data de 02.11.2015, ora 10:03:05, dintre Niță Cristian – Mihai, director al Golden Ideas Fireworks Artists și reprezentantul unei firme de avocatură). 

Moise Marian este cel care, în dimineața zilei de 30 octombrie, a luat artificiile din depozitul firmei Golden Ideas Fireworks Artists și le-a transportat în Club Colectiv. Declarația lui, dacă ea există, nu apare însă în referatele procurorilor. Apar doar mărturiile celorlalți doi angajați de la Golden Ideas Fireworks Artists SRL, prezenți în club la momentul instalării artificiilor. 

 „Un pirotehnist mi-a spus că artificiile ard cu foc rece”

Beșcu Florin, șoferul firmei, spune că „am fost solicitați pentru a instala jeturi de CO2 și artificii de mici dimensiuni pentru interior.” 
Artificiile au fost montate pe stâlpi chiar în ziua spectacolului, din „jurul orei 14:00-15:00”, fără ca pirotehniștii să fi discutat cu cineva din conducerea clubului.

Zaharia Viorel declară: (...) În timp ce montam efectele pirotehnice, la noi nu a venit niciun angajat al barului. Acolo, eram noi, trupa și încă un băiat. Până să plec eu din club, nu a venit niciun patron sau reprezentant al clubului la mine. Nu cunosc pe proprietarii clubului. Nu știu dacă Moise Marian a vorbit cu cineva la rândul lui.”
Instalarea artificiilor în club a durat circa trei ore. „Ȋn jurul orei 18:00 eu am intrat în club după Moise Marian și Zaharia Viorel și împreună am plecat să-l ducem acasă pe Viorel”, declară șoferul Beșcu Florin. „De aici eu și Marian am plecat la punctul de lucru al firmei noastre (...) după care ne-am deplasat la clubul Colectiv, unde am ajuns în jurul orei 20:30.”

Abia atunci, seara, Anastasescu George-Alin, unul din cei trei administratori ai Clubului Colectiv, ar fi aflat de folosirea artificiilor, după cum susține el: „(...) De artificii am aflat după semnarea contractului. Am aflat acest lucru de la un angajat. (...) La o oră după ce am aflat, am intrat în club (și) am strigat cine este desemnat cu artificiile, iar la mine a venit un specialist pirotehnist, care mi-a spus că artificiile ard cu foc rece și nu sunt periculoase. Mi-a spus că este autorizat. I-am spus să nu le folosească dacă ard cu flacără deschisă după care am plecat în biroul alăturat. Nu începuse spectacolul (n.r. – ora 22:00) când am discutat cu pirotehnistul. Despre acest pirotehnist, știu că era mai mic de înălțime decât mine și avea cioc (n.r. – conform acestei descrieri, NU poate fi vorba nici de Moise Marian, dar nici de Zaharia Viorel; v. foto 1).
 
 
 
Eu am presupus că i s-a transmis deja. Am văzut o parte din artificii, care erau amplasate pe stâlpii din fier ai scenei. Am văzut că erau amplasate pe stâlpul de lângă ușă. Nu am văzut sistemul de aprindere. Am văzut un con, de dimensiuni destul de mici care era așezat pe schelă”.

Numai că tuburile de artificii folosite în timpul concertului din Club Colectiv aveau formă cilindrică, nicidecum conică.
 
 
 

Forma tuburilor de artificii e importantă, pentru că ea corespunde unor produse cu caracteristici diferite. Putem admite că există oameni care confundă formele geometrice, și cilindrul cu conul. Dar e greu de crezut că un absolvent al Facultății de Arte, așa cum este Anastasescu Alin, ar putea face asta.
Iar dacă el spune adevărul (și n-ar avea motive să nu facă asta, nefiind implicat în organizarea spectacolului pirotehnic), cine este „specialistul pirotehnist” care l-a asigurat că „artificiile ard cu foc rece”? Și de ce, înainte de începerea spectacolului, Anastasescu Alin a văzut instalate pe stâlpi artificii de alt tip decât cele folosite ulterior?
 
 „Artificiile au și instrucțiuni în limba română

Conform anchetatorilor, unul dintre tuburile de artificii găsite întregi după incendiu în Club Colectiv avea și o etichetă de culoare galbenă, cu următoarele mențiuni „Fireworks Enigma Bulgaria” și „ES3402”.
Pe lista produselor comercializate de firma Enigma Firework Limited din Bulgaria nu se află însă niciun produs cu acest cod. Ȋn prezentarea produselor acestei firmei de pe canalul youtube există un produs similar, având codul ES1439/ XX8001 și descrierea: „vulcan, cilindric, argintiu, înălțime - 3m, durata - 15sec, diametru tub - 4.7/lungime - 12cm”.


Ȋn baza de date http://barcode-list.com există și un produs pirotehnic ce corespunde codului ES3402/UP4037 însă acesta, deși are aceleași efecte (înălțime - 3m, durata - 15sec) are dimenisiuni diferite (diametru tub - 3.8/lungime - 10cm) față de cel prezentat de firma Enigma Firework Limited. 
 

Am luat legătura cu firma din Bulgaria, care ne-a precizat următoarele „Am fost informați că e posibil ca produsul utilizat în spectacolul de la Club Colectiv să fie „vulcanul” nostru de scenă. Autoritățile române ne-au informat în legătură cu acest subiect și avem avem o corespondență cu ele pe marginea acestui subiect. Dorim să păstrăm corespondența în același mod și nu putem discuta despre acest subiect, care am dori să rămână confidențial, cu alte persoane.”     

Procurorii de la noi precizează, în referatele întocmite, că „pe eticheta atașată pe elementul pirotehnic (fântână de scenă) sunt menționate instrucțiunile de utilizare în limba bulgară, iar traducerea efectuată de către traducătorul autorizat este «ATENȚIE! Se utilizează numai în spațiul deschis (în aer liber)! Utilizarea greșită poate să ducă la rănire sau la incendiu! (...) Fixați produsul pe verticală pe o suprafață dură și netedă. Efect: Vulcan 15 secunde - 3 metri». ”
Pirotehnistul care a instalat artificiile, Zaharia Viorel, declară, la rându-i: „Jerbele pe care le-am folosit (...) sunt importate de la o firmă din Bulgaria. Pe ele nu este nicio mențiune în limba română. Eu nu pot preciza dacă am văzut vreodată mențiuni în limba română la acest tip de artificii. La acestea care au fost folosite pe 30.10.2015, nu erau mențiuni în limba română nici în cutie. Acestea erau inscripționate în bulgară. Nu aveau nicio mențiune de utilizare în limba română.”

Angajatul unei alte firme din România ce importă artificii de la Enigma Firework Limited din Bulgaria a declarat însă, pentru ActiveNews, că „toate produsele firmei din Bulgaria au și instrucțiuni traduse în limba română. Firma din Bulgaria exportă aceste produse în mai multe țări, nu doar în România. Ele vin însoțite de declarații de conformitate, iar instrucțiunile de pe eticheta ambalajului sunt traduse în mai multe limbi: bulgară, greacă, poloneză, română, șamd. Sunt toate limbile țărilor în care firma din Bulgaria are contracte comerciale”.
Absența instrucțiunilor în limba română elimină însă premeditarea faptei. Nu poți acuza pe cineva că ar fi provocat cu bună știință acel incendiu, atâta vreme cât  subliniezi că persoana respectivă nu ar fi fost în totală cunoștință de cauză.

Există jerbe de scenă și cu flacără rece

Cu toate că, potrivit procurorilor, acele artificii se utilizau „numai în spațiul deschis”, Zaharia Viorel a declarat că „același tip de artificii au mai fost folosite de către mine și cu alte ocazii în incinte închise, fără a se produce niciun incident. (...) Jerbele pe care le-am folosit pot fi folosite și în interior și în exterior, dar ca și construcție tehnică sunt de interior.” Ca să fii atât de sigur, trebuie să știi ori limba bulgară, ori să minți.
Mai mult, același pirotehnist declară că „nu știu că ar exista artificii cu foc rece, ca atare aceste artificii pe care le-am folosit sunt cu foc cald.” 

Ȋnsă angajatul acelei firmei ce importă artificii de la Enigma Firework Limited din Bulgaria susține că „jerba de scenă sau vulcanul de scenă pot fi și cu flacără caldă, dar și cu flacără rece”.
Mai departe, în declarațiile făcute anchetatorilor, Zaharia Viorel pare că nu-și amintește lucruri esențiale: „nu pot preciza ce efecte pirotehnice am instalat, dar cred că erau T1”. Și, deși ea efectua doar muncă de birou, Moise Adriana, soția celuilalt pirotehnist, afirmă cu certitudine: „știu că artificiile care au fost folosite la evenimentul din data de 30.10.2015 erau de categoria T1. Artificiile erau de proveniență din Bulgaria. Nu am văzut niciodată artificiile, eu cunosc mai mult caracteristicile din documente sau din discuțiile cu colegii mei de la firmă.”

Conform art.13, alin. (1) din Hotărârea 1102/2014 privind stabilirea condițiilor pentru punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice, în categoria T1 se încadrează „articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut”. Ȋn această categorie intră artificiile de scenă cu masa maximă de amestec pirotehnic de 50 gr., artificiile de scenă pentru interioare și artificii de scenă pentru exterioare. 

N.A. - Enigma Fireworks Ltd este lider pe piața de profil în Bulgaria. Compania, care importă produsele din China și Europa și le exportă apoi în mai multe țări, activează pe piața din Bulgaria de 20 de ani. În 2013, și-a deschis o nouă sucursală în Statele Unite ale Americii - Enigma Fireworks Inc, Springfield, VA. 

VA URMA: Cum a fost declanșat incendiul din Club Colectiv