ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Vincențiu, a stârnit mânia unor credincioși după ce a refuzat să acorde binecuvântare pentru intrarea acestora în altarul bisericii din satul Păltiniș, pe care abia o sfințise.

Ierarhul a motivat această decizie prin faptul că Biserica este în doliu după Referendumul pentru familie și că „suferința trebuie să se vindece”. Reacția a stârnit reacții necreștinești din partea celor prezenți la slujbă. Unii dintre ei au vociferat chiar în Biserică, iar alții după terminarea slujbei. Pentru ei, referendumul și familia nu sunt motiv de suferință, iar de doliu, nici atât.

Iulian Capsali, director al României Libere și cunoscut membru al societății civile creștine, a declarat după incident că decizia Episcopului Vincențiu a fost cea corectă.

„Să se intre în altar la sfințirea unei biserici este un obicei care nu poate să țină loc de Sfânta Liturghie sau de alte Sfinte Taine ale Bisericii. Din păcate, a căpătat un rol de ritual "magic", prin care trecutul prin altar te-ar absolvi de păcate. Repet, nu există această "taină" în canoanele Ortodoxiei. 

Faptul că Episcopul locului, urmașul Apostolilor, le-a oprit pe "credincioase" și pe "credincioși" ca să intre prin altar pentru că nu le-a păsat de referendumul prin care le era apărată Familia de năpasta sexomarxistă (19% prezența la vot), mi se pare o măsură absolut de bun simț. Nu le-a zis că li se interzice cuminecarea, ci le-a tăiat "plăcerea" de a se plimba prin Sf. Altar. I-a lovit la "obiceiuri", o măsură ce ar trebui luată în toate parohiile unde prezența la vot a fost sub prag. 

Pe pseudocredincioși îi deranjează chestia asta mai rău decât dacă ar fi afurisiți. Da, această "rană trebuie vindecată" - cum spunea Episcopul Sloboziei și Călărașilor -, inclusiv prin tăierea voii unor legume spiritiste care se văicăresc că sunt prigoniți de ierarh. Bine le-ai făcut, Vlădică!”, a spus Capsali.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a criticat decizia episcopului Sloboziei și Călărașilor.

„Consider că un asemenea gest - criticat în mod justificat de credincioșii prezenți la slujba de resfințire a unei biserici, la a cărei restaurare participaseră ei înșiși prin ajutorul lor - este un gest neinspirat pastoral, nefiresc și total regretabil. Este însă un gest care nu reprezintă deloc atitudinea reala a Bisericii Ortodoxe Române, al carei mesaj este și va fi totdeauna unul cald, dar lucid pastoral, realist, echilibrat și cu adevărat edificator spiritual pentru toți cei ce privesc spre ea cu adânca încredere și multă speranță. Biserica este autentic reprezentată de toți cei ce înțeleg și trăiasc creștinismul ca mod asumat de viață, urmându-L cu fidelitate pe Însuși Hristos", a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.