ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat slujba parastasului la împlinirea a 40 de zile de la incendiul din Colectiv, eveniment în urma căruia și-au pierdut viața 60 de persoane.

Alături de înaltul ierarh ortodox a slujit un sobor de preoți și diaconi. Slujba Parastasului s-a oficiat la troița de lemn înălțată de credincioșii ortodocși la locul tragediei.

"PS Timotei Prahoveanul a menționat că în perioada următoare, în locul unde se află acum troița de lemn, Arhiepiscopia Bucureștilor dorește să așeze o cruce de marmură sau de piatră unde să fie înălțate rugăciuni de către familiile celor care au trecut din această viață, să fie așezate lumânări și să le fie pomenit numele", informează Basilica.

În rânduiala ortodoxă, slujba parastasului se oficiază la trei zile, 40 de zile și un an. La 40 de zile, are loc judecata particulară, în așteptarea judecatei finale de la a doua venire a Mântuitorului.

"Parastasul de 40 de zile, care este si cel mai important dintre soroacele de pomenire a mortilor, se calculeaza totdeauna de la moartea celui credincios. In principiu este bine ca soroacele de pomenire a celor raposati sa le savarsim exact in ziua in care ele se implinesc, de la moartea celui pomenit. In situatii speciale sau daca familia doreste sa faca pomenirea cu mancare de dulce, iar sorocul cade in post, sau probleme de familie sau sociale ne obliga sa nu putem savarsim pomenirea exact in ziua in care cade, atunci este bine ca sjujba respectiva sa se faca inainte, si nu dupa trecerea sorocului. Cat priveste parastasul de 40 de zile, care in traditia ortodoxa inseamna ziua in care sufletul se prezinta la judecata particulara, acest soroc, daca nu este indeplinit chiar in a 40-a zi, este bine sa fie savarsit mai inainte, pentru ca sufletul sa mearga inaintea lui Dumnezeu cu plusul nostru de rugaciune si de milostenie, care sa fie sa sa atarne in favoarea lui. Caci aceastga este rostul rugaciunii si al milosteniei pentru cei morti, adica de a mijloci pentru ei si a le usura pacatele, prin rugaciunile si faptele noastre de mila. Nu consideram ca este o greseala mare sau o pagubire pentru cei raposati, nici daca sorocul se face dupa trecerea datei respective, caci importante sunt rugaciunea si milostenia care se fac pentru cei raposati, si mai putin data. Mai grav este daca nu ne rugam deloc pentru ei, din nepasare, nestiinta sau necredinta. Dar pentru impacarea constiintei noastre, este bine sa savarsim pomenirea inainte de implinirea sorocului.", se arată în lucrarea "Înmormântarea și pomenirile pentru morți", a Pr. Eugen Drăgoi.