ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


FUNKY CITIZENS e o asociație înființată în 2012 de Jelea Livia și surorile Calistru, Elena Alexandra și Alina Mihaela, având ca scop declarat „promovarea drepturilor omului, dezvoltarea sustenabilă, responsabilitatea socială și individuală prin cetățenie activă, educație civilă și culturală, atât prin activități proprii, cât și prin sprijinirea inițiativelor care își propun obiective similare”. 

Ȋn primul an de la înființare, ONG-ul a avut 54.995 RON „venituri din activități fără scop patrimonial”. La 31 decembrie 2015, conform datelor oficiale de pe site-ul Ministerului Finanțelor, aceste venituri erau 392.554 RON. Adică, de șapte ori mai mari! 

De unde vin banii? Conform raportului anual prezentat de asociație pe site, 388.446 RON sunt din „donații/subvenții/sponsorizări”. Ȋnsă, conform bilanțului fiscal publicat de același ONG, doar 10.567 de lei sunt „venituri din donații”.
 
 

Contracte cu banii publici

Restul banilor sunt „alte venituri din activitățile fără scop patrimonial”. Ca de pildă, proiecte. Precum e cel derulat cu ArCub, denumit „București Capitală Culturală Europeană”, pentru care FUNKY CITIZENS a încasat 67.275 RON. Pentru „servicii de cartografiere a finanțărilor pentru cultură și cartografiere a comunităților din București și zonele limitrofe”. 

ArCub e un serviciu public, aflat în subordinea Consiliului General al Municipiului București. Rezultatul colaborarării cu FUNKY CITIZENS este acest PDF de 144 de pagini. Unde ni se spune, încă din introducere, că „echipa de proiect s-a străduit ca toate datele cuprinse în acest raport să fie oficiale și corecte. (...) Cu toate acestea, dacă observați inadvertențe sau erori, vă rugăm să ne contactați. Apreciem orice critică constructivă :)”. Nu că e funky? Nu că merită 67.275 RON din banii publici?

Ȋn 2015, FUNKY CITIZENS a avut 160.873 RON cheltuieli cu personalul, din care 29.834 RON - cheltuieli privind asigurările și protecția socială. Având în vedere că la Ministerul Finanțelor a fost declarat un efectiv de personal de 4 cetățeni, rezultă că fiecare dintre aceștia a primit, în medie, un salariu lunar NET de 2.700 RON. Și asta, neavând un job propriu-zis, cu program fix, foaie de pontaj sau fișă de post. Nu că e funky să fii oengist?
 
Și colaborator al unui ONG e bine, având în vedere că într-un singur an (2015), FUNKY CITIZENS a alocat acestora 60.242 de lei.   

„If you don’t have solid proof, then just fuck off”

Anul trecut, veniturile asociației au ajuns la 669.166 RON. Asta înseamnă circa 150.000 de euro. Și totuși, de unde vin banii? Ȋn ultimii doi ani, din Programul de cooperare Româno-Elvețian (cel mai probabil, prin terți), de la ING România (care a sponsorizat în 2016 o serie de „tururi ghidate”  prin Iași, Cluj-Napoca și București, „Sarea-n bugete: Tur ghidat + live cooking show”), de la „Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Konrad-Adenauer-Stiftung” (printre altele, pentru a organiza evenimentul de lansare a platformei online www.OnorataInstanta.ro, la care a fost prezent însuși vicepreședintele CSM), de la United Nations Development Programme, prin Transparency International Secretariat.

Dar cei mai mulți bani au venit din  Fondul pentru Inovare Civică, susținut de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, și din Fondul ONG în România. Ambele fonduri sunt administrate de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), un ONG care, în perioada 2006-2012, a primit peste un milion de dolari de la Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust), organizație condusă de miliardarul american George Soros.

Cei de la FUNKY CITIZENS neagă că ar avea vreo legătură cu Soros. Luna trecută, Foreign Policy scria: „Cosmin Pojoranu, responsabil cu comunicarea în Funky Citizens, un ONG care lucrează pentru a crește eficiența civică a românilor, a declarat pentru FP că el a fost numit marioneta lui Soros. «Oamenii nici măcar nu știu că există o întreagă procedură concurențială pentru a obține fondurile... să te duci și să obții fonduri, să completezi documentația. Nu e ca și cum aș avea undeva un telefon și aș putea doar să-l sun pe Soros», a afirmat el. Pojoranu recunoaște că primeste fonduri din străinătate, însă spune că asta n-ar trebui să fie o problemă. Unii își imaginează că «cinci băieți într-un apartament pot numai să-i dea un telefon lui Soros. Soros, trebuie să vă spun, e și foarte bătrân», a declarat Pojoranu. El e exasperat de alegațiile că ONG-urile sunt manipulate. «Dacă nu aveți dovezi solide, atunci duceți-vă la naiba (n.r. - în textul original, «fuck off»)»”, a conchis Pojoranu.
 
Are dreptate: nimeni nu are linie telefonică directă cu Soros. Dar nici nu ar fi nevoie de asta, ONG-urile, devenite pepiniere de activiști, se divid și apoi se ajută tovărășește, unele pe altele, ca să crească mari. FUNKY CITIZENS a accesat banii din fondurile administrate de FDSC sub tutela/în asociere cu alte ONG-uri, deja cliente fidele ale acestor granturi.

1. 139.609 de euro, pentru proiectul „Transparență și integritate în gestionarea bugetelor locale”, realizat de Centru de Resurse Juridice în parteneriat cu FUNKY CITIZENS;

2. 61.427 de euro pentru proiectul „Centrul de Resurse pentru Coaliții și Rețele”, realizat de Fundația „Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS”, în parteneriat cu FUNKY CITIZENS, Fundația PACT, Institutul pentru Politici Publice și Opportunity Associates Romania;
 
3. 45.992 de euro pentru proiectul „Dezvoltarea unei coaliții de ONG-uri preocupate de deschiderea competiției/pieței politice”, proiect realizat de Asociatia Civitas '99 în parteneriat cu FUNKY CITIZENS, Fundația Centrul de resurse pentru participare publică (CeRe), Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC), Asociația EPAS și ActiveWatch;

4. 65.685 de euro pentru proiectul „Responsabilitate în cheltuirea banilor publici 2.0”, al căruit promotor este FUNKY CITIZENS, în parteneriat cu ActiveWatch și Centrul de resurse pentru Participare Publică. 

5. 69.637 de euro pentru proiectul „ParticipaCity: Dezvoltarea cadrului necesar participării cetățenilor în elaborarea politicilor de dezvoltare urbană” derulat de Asociația Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială în parteneriat cu FUNKY CITIZENS și Asociația Centrul Român de Politici Europene.

Ȋn 2015, FUNKY CITIZENS a câștigat și singură o finanțare, cu proiectul „Protecția consumatorului de politică”, ce avea ca obiectiv „crearea unui mecanism de protecție a consumatorului de politică prin evaluarea acurateții afirmațiilor făcute de formatorii de opinie și de aleșii locali în perioada pre-electorală și electorală”. FDSC nu face publică suma acordată proiectului, dar precizează că valoarea estimativă a finanțărilor acordate a fost de maxim 60.000 lei/proiect.

Ce face FUNKY CITIZENS cu (o parte din) banii aceștia? Face site-uri. 
 
 

Din nouă site-uri („proiecte”), doar trei îi aparțin: onoratainstanta, educatiecivica și maricorupti.ro. Piatadespaga.ro e domeniu înregistrat de Asociația EPAS, factual.ro e pe numele unei persoane fizice,  baniipublici.ro apaține din 2008  unui SRL cu servicii de consultanță în afaceri și management, 7anideacasa.eu este inactiv, nuvasuparati.info e înregistrat de ActiveWatch și administrat de cineva de la Fundația Ceața, iar politicafarabariere e un blog pe wordpress.com. Nu e funky?