ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că va propune ca toți managerii să dea un test psihologic înainte de a-și prelua funcțiile, în condițiile în care, în ultimele zile, atât ea, cât și conducerea Partidului Social Democrat au fost „bombardate" cu mesaje de susținere pentru fostul manager al Circului Globus, Victor Coman, demis în urmă cu patru zile.

„În urma incendiului, au murit 11 animale și puteau să moară și oameni. Nu îmi retrag decizia, în ciuda tuturor presiunilor pe care le-am primit în ultima perioadă și chiar a amenințărilor din partea domnului manager și a susținătorilor săi. Nu reacționez pozitiv atunci când sunt amenințată, când sunt hărțuită, când noaptea primesc mesaje pe toate numerele de telefon — și private, și profesionale — atât de la domnul director, cât și de la susținători, când conducerea partidului din care fac parte a fost bombardată pur și simplu cu mesaje care mai de care, de susținere pentru un om care se laudă că are un buget mare (...) dar nu a fost în stare să asigure condiții minime, decente pentru acei îngrijitori și pentru acele animale", a precizat Firea, luni, la Comandamentul de iarnă.

Edilul general a susținut că, inițial, i-a propus fostului manager Victor Coman să își dea demisia.

„Ca și în cazul Colentina — unde înțeleg că nu am demis un manager, ci pe căpitanul Picard, așa scrie pe Facebook — și în cazul managerului de la circ eu cred că este vorba de cazuri patologice. Eu voi propune ca toții managerii să dea test psihologic înainte de a intra în funcție. Este incredibil să fii un om echilibrat psihic și să ai astfel de reacții când ți-a încetat misiunea. Nu ne-am născut nici primari, nici directori. Trebuie să înțelegem când am greșit și ne retragem", a spus Gabriela Firea.

Ea a afirmat că ia în calcul și varianta unei plângeri la poliție, în urma "hărțuirilor" la care a fost supusă.

„Mă gândesc foarte serios dacă să nu fac și plângere la poliție, pe baza hărțuirii la care am fost supusă în ultimele zile de către domnul manager de la Circ, care vrea să plece neapărat la Monaco, să organizeze un festival. Foarte frumos — se va ocupa altcineva. Va merge altcineva, cu un spirit organizatoric mai pronunțat și cu responsabilitate față de oameni și animale. A avut la dispoziție un an și jumătate să pună la adăpost acele animale pensionare", a explicat primarul.

Firea a mai declarat că, în decurs de două zile, a găsit un loc pentru găzduirea unora dintre animalele pensionare ale Circului și că urmează să se întâlnească cu reprezentanții unui ONG care vor oferi în mod gratuit sprijin pentru identificarea unor spații adecvate animalelor care nu mai participă la spectacole. Ea a mai anunțat că la Circul Globus ar urma să se organizeze preponderent spectacole fără animale, aceasta fiind o "tendință europeană, firească".

În ce privește Spitalul Colentina, al cărui manager a fost demis în urmă cu o săptămână, Gabriela Firea a precizat că, luni dimineața, conducerea interimară a fost preluată de dr. Silvi Ifrim. Primarul general și-a exprimat convingerea că aceasta va organiza "spitalul și toate fluxurile medicale astfel încât să nu mai apară niciun fel de sincope".

„Vă garantez faptul că am luat o decizie — nu la cald, nu la supărare și nu doar din cauza faptului că jumătate de zi spitalul a rămas fără apă caldă și căldură și pacienții au suferit de frig — ci au fost motive întemeiate și semnale pe care le-am primit, care în fiecare zi se confirmă, în legătură cu fostul manager. Aveți încredere în mine că nu iau decizii pripite și că mă consult și investighez activitatea fiecărui manager care își încetează activitatea", a spus ea.

Edilul Capitalei a precizat că va face publice rezultatele auditului financiar, ale controlului realizat de Corpul de control al primarului, dar și ale unui control privind achizițiile din acest spital și fluxurile medicale.