ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul de Inițiativă Cetățenească „Coaliția pentru Familie” și Platforma ÎMPREUNĂ au organizat astăzi Conferința Internațională „Referendumul pentru Căsătorie din România: Perspective Naționale și Internaționale”.

Co-organizatori ai evenimentului au fost ADF International, La Manif Pour Tous, U Ime Obitelji (In the Name of the Family) și European Dignity Watch.

Demersul cetățenesc de revizuire a Constituției, pentru înlocuirea expresiei „între soți” cu „între un bărbat și o femeie” din definiția căsătoriei, a intrat deja în al treilea an. 

Este un moment răscruce. „Contextul actual în plan european este unul vizibil nefavorabil vocilor conservatoare, iar în plan național, în pofida sprijinului asumat și declarat al unor membri și șefi de partide politice, lucrurile stagnează în continuare din varii motive și justificări, iar președintele țării și al tuturor românilor se declară împotriva referendumului, demersului și a celor 3 milioane de semnatari, invocând un motiv inexistent: discriminarea”, precizează organizatorii conferinței, într-un comunicat de presă.

La evenimentul de astăzi au participat și parlamentari, atât din partea PSD, dar și din partea PNL și USR. 

Active News a vrut să știe ce părere au ei despre motivul amânării „referendumului pentru familie”, dar și despre șansele ca acesta să mai fie organizat.

Ministrul Apelor, PSD: Ziua referendumului va fi „duminica luminii pentru România” 

PSD e optimist Deși inițiativa cetățenească stă în nelucrare la Parlament, senatorul PSD Ioan Deneș, ministrul Apelor, spune că „greul nu s-a terminat. Deși noi avem un timp previzibil în care deja putem anticipa că se va organiza acest referendum, știm foarte bine că, prin legislația în vigoare, trebuie ca 30% din totalul populației aflate pe listele electorale permenente să participe la acest referendum, acest lucru însemnând că peste 6 milioane de cetățeni români cu drept de vot trebuie să participe, să fie prezenți, în momentul în care se va vota. Duminica aceea eu o numesc «duminica luminii pentru România»”, a declarat la conferință Ioan Deneș. 

„Și, dacă doresc prietenii, frații, colegii noștri europeni să preia, ca import, ceva din România, și cred că e momentul ca și noi să exportăm ceva pentru Europa, este această pronunțare care se face clar de către români, că valoarea și, dacă doriți, moralitatea pe care noi dorim să o avem în societatea românească,  trebuie reglementată și prin legislație. Pentru că nouă ne pasă ce se întâmplă cu societatea noastră mâine, ce se întâmplă cu societatea noastră poimâine, ce se întâmplă cu copiii noștri, cu nepoții noștri”, susține ministrul PSD.

Și-atunci, de ce a fost atât de important pentru PSD modificarea legii 3/2000, acesta fiind acum actualul motiv de tergiversare a „referendumului pentru familie”? „Pentru că, dacă nu ai acest vehicul, n-ai putea organiza referendumul solicitat de peste 3 milioane de români”, spune senatorul PSD.


„Asta e modificarea esențială la legea referendumului, care stabilește când se organizează”, îl completează deputatul PSD Florin Iordache. „Decât să dăm o lege, (iar asta) durează foarte mult, am preferat să...” „Păi, de ce să dureze foarte mult, că aveți majoritate în Parlament?”, l-am întrebat. „Mi-ați cerut un punct de vedere... Punctul de vedere este așa: nu facem schimarea legii numai pentru acest referendum, că probabil mai trebuie și alte modificări ale Constituției, și noi am inițiat acest demers pentru ca, în termen de maxim o lună de la adoptarea formei de modificare a Constituției de către Senat, ca cea de a doua cameră, să se organizeze referendumul. De aici încolo, când vor mai fi referendumuri de modificare a Constituției, se precizează foarte clar că, atunci când cele două camere adoptă texte identice, (referendumul se face) în ultima duminică din cele 30 de zile.” „Dar acum am intrat într-un cerc vicios (cu ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate la CCR).” „Eu vă spun, cercul vicios va fi până astăzi. A fost contestată, astăzi Curtea Constituțională a respins, și-n aceste condiții, în 30 de zile, după ce Senatul va adopta aceeași formă, vom...” „O promulgă președintele Iohannis?” „Eu cred că președintele nu poate fi împotriva a 3 milioane de români. Chiar dacă..., ce mai poate să facă în plus președintele? A fost retrimisă, a fost reexaminată, a fost... Poate mai sesizăm ceva, ce mai sesizăm? Noi o așteptăm promulgată, să organizăm... ” „Și după ce se promulgă această lege, ce se întâmplă mai departe, trece și inițiativa cetățenească?” „În Senat se adoptă forma pe care am avut-o noi la Camera Deputaților, ca să avem aceeași formă, și în 30 de zile după, în ultima duminică din cele 30 de zile, se organizează referendumul.” „Adică, în iunie ar trebui, nu?” „Când... Din momentul în care promulgă președintele legea privind modificarea Legii 3/2000 a referendumului”, spune Florin Iordache, ajutat de ministrul Deneș.

Florin Iordache, PSD: „Întâi referendumul, apoi putem discuta despre parteneriatul civil”

Mai organizează PSD vreun miting pentru susținerea referendumului? „Mai vedem asta. Discutăm acuma de familie, discutăm de altceva...”, spune Florin Iordache. „Încă nu s-a decis, nu am datele finale, dar cred că va fi un miting al nostru, nu trebuie amestecate chestiunile”, a adăugat deputatul PSD.

El a precizat că „în două săptămâni de aici încolo, Senatul va adopta legea de modificare a Constituției și în 30 de zile de la acea dată se va organiza referendumul”.

Cât despre parteneriatul civil, Florin Iordache este de părere că „cine ne oprește să nu discutăm despre o lege care vizează parteneriatul civil? Dar înainte de toate, cred că noi avem anumite tradiții, avem anumite chestiuni pe care nu le putem nega, pornind chiar de la această inițiativă susținută de aproximativ 4 milioane de români. Și parteneriatul civil, dacă se va adopta, să vedem forma, dar modificarea Constituției e o altă chestiune.”

Ce se va schimba, concret, după acest referendum?, îl întreabă un reporter pe Florin Iordache. „Această chestiune (inițiativa cetățenească) a plecat tocmai de la dorința unora de a transpune, să zicem, și în legislația românească anumite prevederi care, într-un fel sau altul, încalcă prevederile cumva creștine ale poporului român. Eu cred că e un lucru bun, și această supra chestiune care va apărea va reglementa mult mai bine prevederile actuale ale legii. Noi susținem această inițiativă și credem că modificarea Constituției va fi de bun augur.”

Matei Dobrovie, USR: „PSD face un joc perfid, folosind această temă, ca pe un fel de sperietoare”

Deputatul USR Matei Dobrovie crede că excepția de neconstituționalitate respinsă azi de CCR e ultima ridicată pentru modificările la legea privind organizarea referendumului. „Din moment de Curtea Constituțională s-a pronunțat de mai multe ori pe această speță, a legii referendumului, nu văd de ce ar mai fi atacată, în condițiile în care e clar că trebuie să respectăm Curtea Constituțională. Nu există o instanță de recurs pentru această decizie și cred că trebuie să intrăm într-o procedură de normalitate, în care să acceptăm o decizie care a fost dată de Curtea Constituțională în cunoștință de cauză, și inițiativa cetățenească trebuie să-și urmeze cursul. Așa cum am mai spus, în repetate rânduri, nu este rolul Parlamentului, nu este rolul niciunui politician să se interpună în circuitul aceste inițiative legislative, care este una cetățenească, trebuie să rămână pur cetățenească. 

Vreau să condamn, cu foarte mare fermitate, încercările de a politiza această inițiativă. Mi se par absolut anormale aceste tendințe, de a confisca această temă. PSD a anunțat că va organiza acel miting, mega-miting, în București, pentru apărarea familiei tradiționale ceea ce, pe lângă faptul că confiscă o inițiativă cetățenească, mai face un joc extrem de perfid. PSD a folosit luni de zile, a tras de timp, PSD - ALDE avea majoritatea necesară să aibă loc votul la Senat, măcar, dacă nu chiar să se ajungă la referendum. Dar ei au tras de timp și au folosit această inițiativă cetățenească ca pe un fel de paravan, pentru a distrage atenția opiniei publice de la alte probleme cu care se confruntă guvernarea PSD: despre pilonul II de pensii, unde se discută naționalizarea, despre problemele legate de scăderea salariilor în sănătate... Când apăreau probleme pentru guvernarea PSD - ALDE, PSD - ALDE scotea pe tapet această temă, ca pe un fel de sperietoare. Ori, acest lucru nu este normal. Această temă trebuie să aparțină în continuare cetățenilor, să rămână o inițiativă cetățenească.”


Cu toate acestea, deputatul USR crede că lucrurile vor intra de acum pe făgașul nomal, iar referendumul va fi organizat, pentru că „jocul acesta nu poate să continue la nesfârșit. E clar că, la un moment dat, nu poți să mai tragi de timp. Procedurile, atâtea câte au fost ele, au fost epuizate, Curtea Constituțională s-a pronunțat. Deci, de acum, totul e foarte clar, nu mai avem ce să comentăm, unii sau alții, iar lucrurile merg mai departe.” 

Daniel Gheorghe, PNL: „Au fost interese și presiuni din partea unor structuri internaționale”

Daniel Gheorghe, deputat PNL, spune că inițiativa cetățenească a tărăgănat atât de mult timp pentru că „au fost o serie de interese și de presiuni, din partea unor structuri internaționale, anumite grupuri de interese care au interferat. Pe lângă acest lucru, și procedura a fost foarte anevoioasă, dat fiind faptul că este prima modificare a Constituției României prin procedura de inițiativă cetățenească.” 

A fost neputință sau rea-voință? „Au fost din toate”, consideră deputatul PNL. „Au fost și presiuni externe, a fost și neputință, a fost și necunoaștere suficientă a Constituției, a fost un cumul de factori.” 

Dacă ar fi existat însă voință politică, „acest Referendum s-ar fi putut organiza foarte bine în cursul toamnei trecute, la fel cum se poate organiza foarte bine și în această primăvară”, spune deputatul liberal. „Nu înțeleg tergiversarea, știm cu toții că lobby-ul progresist este foarte agresiv la nivel internațional, au existat și niște tergiversări prin tot felul de tertipuri judiciare pe la Curtea Constituțională a României, au fost anumite neînțelegeri, puneri în acord. Au fost multe lucruri, unele au denotat presiunea la care a fost supus, atât din țară, cât și din afară, acest demers constituțional. Dar altele au fost mai curând de natură tehnică și țin de încurcăturile legislației românești, creată spre a descuraja astfel de inițiative”. 


Daniel Gheorghe crede că acum, după ce Curtea Constituțională a respins excepția de neconstituționalitate, „președintele este obligat să promulge această lege. Nu există niciun motiv pentru a se opune. Este o lege care înlesnește punerea în aplicare a voinței suverane democratice a cetățenilor României. Cred că Președintele, în mod normal, va trebui să promulge, și aș fi foarte dezamăgit și nu aș putea să înțeleg o recontestare la CCR, după două contestări respinse de Curte.” 

40 de europarlamentari susțin „referendumul pentru familie”

Pe lângă parlamentarii români care s-a declarat deschis în favoarea organizării referendumului și a modificării Constituției, există și europarlamentari care susțin inițiativa cetățenească a celor 3 milioane de români.

40 de membri ai Parlamentului European au trimis o scrisoare deschisă Președintelui României, președinților celor două camere și membrilor Parlamentului român, în care declară, răspicat - „Sprijinim organizarea referendumului fără întârziere”.


„Colectarea a 3 milioane de semnături pentru susținerea revizuirii Constituției României a trimis un semnal puternic în Europa”, spune Roxana Stanciu, director executiv al „European Dignity Watch”. „Pe lângă acești 40 de europarlamentari avem și numeroși lideri ai societății civile din Europa, lideri ai unor organizații prestigioase, de la nivel european, care transmit același mesaj: organizarea referendumului pentru căsătorie în România este necesară, dacă vrem să respectăm principiile democratice.”