ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Gabriel Popa a comentat eseul teologic făcut de Andrei Caramitru, de la USR, despre care a spus că este „alibiul celui care vrea să dea în Biserică fără să-și asume statutul de dușman al Domnului”.

„Clișeul care pretinde că „nu e nevoie de Biserică pentru a crede în Dumnezeu" (vorbim de Dumnezeu creștin) – prin aceasta voindu-se a spune că poți fi creștin în afara Bisericii, ceea ce e o eroare teologică flagrantă asupra căreia nu insist – nu e decât scuza celui care nu înțelege să depună nici cel mai mic efort în principala sa datorie spirituală: a-L iubi și slăvi pe Dumnezeu, în felul cum Acesta ne-a dat lege; simpla enunțare a credinței că există Dumnezeu și a-I afirma niște calități după mintea noastră nu e credință. În același timp, acela care folosește astfel de scuze nici nu vrea să-și asume lipsa de voință și căderea în nesimțire duhovnicească; e alibiul celui care vrea să dea în Biserică fără să-și asume statutul de dușman al Domnului, ci vrea să capete mai multă legitimitate, prin asociere, în atacurile duse împotriva Miresei Sale; e pretextul necesar pentru a impune o definiție falsificată a creștinului.


Credința fără fapte moartă este. Și nu este vorba doar despre „fapte bune" privind pe unul sau altul – deși sunt necesare și acestea – ci inclusiv despre cult. Cultul întreține credința, altfel aceasta moare.

De fapt, cine spune că „crede în Iisus, dar nu în Biserică", nu face decât să mintă și să se mintă pe sine.

Nici alții nu suntem prea breji, nu suntem creștini în Biserică așa cum ar trebui, suntem mădulare bolnave ale acesteia. Dar ne admitem neajunsul, nu încercăm să pretindem că gri-murdarul nostru e de fapt alb imaculat”, a scris Popa.
 

Fostul consilier al președintelui USR, Dan Barna, spusese că în opinia sa, „cineva care are valori clare în viață(bunătate, ajutor pentru altul) este mult superior altuia care respectă cu sfințenie regulile bisericii (post, slujbe,etc) dar este corupt și face mult rău. Că cineva care este profund spiritual sau crede în altă religie (dacă este budist de exemplu) poate fi mult mai bun decât un ortodox care nu are dimensiune spirituală reală.

Isus(!) a spus la fel, în Matei 6:19 - 13. Să fim buni și să ne rugăm direct la Dumnezeu. Fără să ne dăm în spectacol, fără să avem nevoie de intermediari. Restul sunt invenții ale oamenilor pentru putere - organizații ierarhice și financiare construite în ultimii 2.000 de ani”.