ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Între 15 februarie și 31 octombrie 2000, generalul de corp de armată Mircea Chelaru a fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei Române.

Acesta susține că protestele din Piața Victoriei sunt neîntemeiate și nu fac decât să dezbine poporul român. El se întreabă de ce oamenii nu au ieșit în stradă „să întrebe de ce ni se taie pădurile, de ce ni se scoate aurul din subsol, de ce nu mai avem flotă, de ce nu mai avem nicio bancă românească, de ce copii noștri sunt captați, ca inteligență, și se duc înafară”.

„Întreaga economie și finanțele românești sunt ciuruite de pompele sugative de vlagă românească ale transnaționalelor. Dacă o luăm de la controlul bogățiilor subsolului și până la exploatarea criminală a pădurilor, până la controlul tuturor resurselor de apă, până la, dacă vreți, controlul și subminarea întregii teritoriatății agricole a României. Și pot continua cu enumerările. Mă miră faptul că oamenii acești nu ies cu sutele de mii în stradă să întrebe de ce ni se taie pădurile, de ce ni se scoate aurul din subsol, de ce nu mai avem flotă, de ce nu mai avem nicio bancă românească, de ce copii noștri sunt captați, ca inteligență, și se duc înafară. Și așa mai departe. Așadar, sunt multe interese deasupra națiunii române (...) Iar noi sunem la o vânătoare interinstituțională, a unor instituții față de alte instituții, lustruindu-ne care suntem cei mai prolifici în a arăta națiunii cât de grozavi suntem”, a spus Mircea Chelaru, conform criterii.ro.

În continuare, generalul a comentat și ce se întâmplă la Budapesta în comparație cu evenimentele de la București.

„La ora actuală, echilibrul între puteri este grav zădărnicit. Este competiția între puteri care duce la distrugerea și vlăguirea de energie a națiunii. Se distruge ultimul reazem de coeziune națională. Pentru că, dacă ați văzut acum, românii sunt cei mai dezbinați chiar în momente în care la frontierele noastre, deasupra noastră, în aerul pe care îl respirăm, sunt bacilii ticăloși ai războiului și ai răzbunării. Putin se întâlnește la Budapesta, urmează să vină Trump acolo, ați văzut inițiativa societății secuiești de a produce Republica Interioară Secuiască. Am primit și eu telefon din Budapesta, de la prietenii noștri, că și în Budapesta sunt foarte mulți români, așa cum în București sunt foarte mulți unguri. Iar acolo, pe panourile publicitare, s-au transmis continuu imagini de la protestele din Capitală și din alte orașe ale României, iar în limba maghiară se subtitrează că sunt proteste pentru autonomia ținutului secuiesc. Asta este realitatea. Deci, pe panourile publicitare din Budapesta se întâmplă asta. Nu pe toate, doar pe unele dintre ele. Dar e suficient. Așa începe nenorocirea. Să știți că niciun război nu a început dintr-o dată. Toate au fost pregătite, iar indicii de identificare ai acestor consecințe sunt cât se poate de nefavorabili nouă”, a mai spus fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Române.

În perioada august 1989 – martie 1990, locotenent-colonelul Mircea Chelaru este șef al Cercetării (informațiilor) la Divizia 57 Blindate. În anul 1990, a fost detașat ca director al Diviziunii III de contraspionaj (cu atribuții în supravegherea activităților iredentiste) la Serviciul Român de Informații. La data de 12 septembrie 1997, colonelul Mircea Chelaru este numit în funcția de comandant al Corpului 10 Armată „Ștefan cel Mare” din Iași (1997-2000). Între 15 februarie și 31 octombrie 2000, generalul de corp de armată Mircea Chelaru a fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei Române. După, a îndeplinit funcția de director al Centrului de Studii Strategice de Securitate.