ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul George Damian abordează din nou tema finanțării sistemului medical, de data aceasta prin prisma prețului medicamentelor.

"Principiul lui Goebbels a rămas valabil: repetă o minciună la nesfârșit și ea va deveni adevăr. Mulți au boală pe biserică în urma sloganului ”vrem spitale, nu catedrale”. Bun slogan, nimic de zis", scrie pe blogul său.

Cifrele arată că se cheltuiesc foarte mulți bani pentru sistemul medical în România, susține George Damian.

"Dacă ne uităm la cifre, vedem că banii cheltuiți de stat pentru sănătate în România au crescut de la 16 miliarde lei în 2007 la 30 miliarde lei în 2015. S-a dublat suma. În euro este vorba de echivalentul a cca 8 miliarde – mai mult decât întregul buget al Republicii Moldova. Mai pe scurt: foarte mulți bani sunt cheltuiți pentru sănătate în România", notează ziaristul.

George Damian afirmă că în România se fură 8 miliarde de euro din sistemul medical, iar nimeni nu face nimic pentru a cerceta cine este în spatele acestei afaceri. 

"Nu înțeleg șmecheriile cu taxa de clawback și alte amețeli, știu doar că ar fi trebuit ca medicamentele să se ieftinească în România și – surpriză! – în loc să se ieftinească s-au scumpit. ”Vrem spitale, nu catedrale!”


Iar mafia medicalo-farmaceutică este puternică, mult mai puternică decât ne putem închipui. Sunt niște băieți care trebuie să prăduiască 8 miliarde de euro pe an – deci băieți serioși. De câte ori s-au apucat procurorii să cerceteze medici a ieșit cu zbierete și anchetele nu au dus nicăieri. Și nici nu au fost anchete serioase, era ceva de încălzire.

Rețineți: în sistemul medical se prăduiesc anual 8 miliarde de euro, dar noi ne tăvălim în durere pentru 10 milioane de euro acordate de la buget pentru construcția și reparația bisericilor", încheie el.