ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a decis să suspende, până la 1 septembrie, prevederile privind posibilitatea deținuților de a-și micșora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică scrisă în închisoare.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că Executivul a decis suspendarea prevederilor și nu eliminarea lor, așa cum era în proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Justiției, pentru că a ținut cont și de obiecțiile CSM.

Decizia vine în condițiile în care pe agenda oficială a ședinței de guvern s-a aflat proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Justiției care prevede eliminarea cu totul a prevederilor legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care scriu lucrări științifice.

"Guvernul consideră foarte clar că în momentul acesta s-a făcut un abuz de drept prin utilizarea excesivă a acestei prevederi până la constituirea unui mescanism. Cel puțin până atunci, vorbim de o suspendare a prevederii respective. Cred că argumentele au fost deja aduse de ceva vreme. Ministerul Justiției a vorbit despre această modificare și despre necesitatea de a interveni de urgență având în vedere numărul excesiv de mare, de lucrări scrise în închisoare. Se poate vedea evoluția absolut fantastică a acestor lucrări scrise în închisoare, de la nicio lucrare în 2006 am ajuns anul trecut la 337 de lucrări care toate pretind că au un caracter științific și în consecință au avut efecte asupra reducerii zilelor de privare de libertate", a spus Suciu la finalul ședinței Executivului.