ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La începutul acestui an, Senatul a adoptat un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și UNPR, prin care se propune reintroducerea infracțiunii de "ofensă adusă însemnelor naționale". Această infracțiune fusese introdusă la sfârșitul anilor '60, în perioada regimului comunist, iar în 2009, o dată cu revizuirea legislației legislației penale, a fost eliminată.

La momentul adoptării propunerii legislative în Senat, Guvernul nu a exprimat un punct de vedere, însă recent, înaintea dezbaterii proiectului în Camera Deputaților, Executivul a transmis oficial Parlamentului că susține incriminarea acestor fapte. Avizul Guvernul este doar consultativ, deputații fiind cei care vor decide soarta proiectului..

Astfel, orice manifestare prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar manifestarea prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni sau 1 an sau amendă.

Însemnele României sunt, potrivit legii, drapelul țării, ziua națională, imnul sau stema.

Proiectul de lege nu specifică însă ce fel de fapte s-a putea sancționa cu închisoarea, dacă este vorba de manifestări de protest, de distrugere a unor însemne, ci se rezumă doar la incriminarea exprimării publice a unor "sentimente", lipsei de considerație sau chiar de atenție față de niște însemne oficiale.