ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe mame au fost înștiințate de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale că ar fi încasat plăți necuvenite la îndemnizația pentru creștere a copilului.

Diferența rezultă din modul de calcul al indemnizației de creștere a copilului făcută după Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Ionela Năstase, fostă realizatoare la România TV, prezintă pe blogul său cazul Cătălinei, angajată cu contract de muncă și drepturi de autor, carea intrat în concediu prenatal în luna iunie și a devenit mamă în august, anul trecut. Ea știa încă de dinainte să-i vină decizia pentru indemnizația pentru creșterea copilului cam care ar fi suma pe care ar trebui să o ia lunar în perioada în care va sta acasă cu copilul, citind legea proaspăt intrată în vigoare: 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni.

"În luna octombrie am depus dosarul, pe 15 decembrie am încasat prima indemnizatie, mai mică decât mă așteptam. În februarie mi-au recalculat și mi-au mai tăiat din indemnizație (au aplicat retroactiv prevederea aia din noul Cod Fiscal prin care se calculeaza doar 60% din banii de pe drepturile de autor). Având în vedere ca noua indemnizatie era mai mică, au zis să recupereze ce am primit în plus necuvenit! Au rezultat 2.000 de lei”, spune Cătălina.

Cătălina avea de dat înapoi statului 2098 lei ca plăți necuvenite, după cum o anunță Ministerul Muncii, prin Agenția sa de Plăți. Tânăra mama a fost execută silit și a decis să se lupte cu statul în instanță.

157.743 de indemnizații erau în plată în luna martie a acestui an, multe calculate după vechiul Cod fiscal.

Amnistia poate fi o soluție, așa cum a procedat Guvernul Ponta într-o situație similară, în 2015, ștergând datoriile a 12.000 de femei după ce mamele au fost obligate, prin somații primite și la 5 ani de la concediu maternal, să dea înapoi mii de lei din indemnizațiile de creștere a copilului calculate greșit de către funcționarii statului.