ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 218.000 de persoane din țară și străinătate s-au închinat în ultimele zile la raclele cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva și Sf. Ierarh Spiridon, alte 5.500 de persoane aflându-se încă la coadă, marți seara, informează Agerpres.

Potrivit reprezentanților autorităților locale, până marți seara, 218.000 pelerini s-au închinat la raclele celor doi sfinți, iar alte 5.500 de persoane se află la rând, marți seara, 200 dintre acestea fiind în curtea Mitropoliei.

„A fost un număr foarte mare de pelerini. Este o situație oarecum fără precedent pentru ultimii ani. Este multă oboseală și mult efort organizatoric, dar toate acestea sunt puse în umbră de evlavia pelerinilor, de această lecție pe care ne-o oferă ei, iertare și jertfă, încât trăim bucuria că oamenii îi mai caută pe sfinți, îi mai cinstesc pe sfinți, că doresc să urmeze exemplul sfinților. Rămâne să gustăm și noi din această bucurie, pentru că oboseala trece iar bucuria rămâne. Prin tradiție, ieșenii veneau să se închine la racla Sfintei în noaptea de 14 spre 15, pentru a-i lăsa pe cei veniți de la depărtare să se închine. Anul acesta numărul pelerinilor este foarte mare. De aceea nu am putut introduce racla cu sfintele moaște în catedrală. Cu siguranță acest număr mare de pelerini poate fi explicat și prin faptul că a fost vreme bună și a contat și faptul că au rămas moaștele Sf. Ierarh Spiridon. Se cuvenea să mai rămână pentru cei din Iași care i-au lăsat să se închine mai întâi pe cei veniți de la distanță. Rămâne bucuria că oamenii îi caută pe sfinți, că au evlavie, că doresc să fie în această relație care îi duce la Dumnezeu", le-a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Constantin Sturzu.

Pelerinii care au venit în aceste zile la Mitropolia Moldovei și Bucovinei au avut ocazia să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva și la racla în care se află mâna dreaptă a Sfântului Spiridon.