ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turiștii care doresc să viziteze cetatea dacică Sarmizegetusa Regia pot ajunge până la un kilometru de zidurile fostei capitale a Daciei cu mașina, pe un drum asfaltat și marcat ce a fost inaugurat oficial luni după-amiază în prezența autorităților locale și a mai multor invitați din alte județe ale țării.

Drumul pleacă din localitatea Costești și străbate un traseu în lungime de 19 kilometri, până la circa 850 de metri de poarta de intrare în cetate. Ultima porțiune va trebui străbătută pe jos de către turiști, care vor urca astfel porțiunea rămasă pe un drum pavat cu dale de andezit.

'Drumul înseamnă foarte mult. Putem spune că este o nouă epocă istorică în viața cetății Sarmizegetusa Regia. De la retragerea aureliană nu a mai existat un drum către cetatea Sarmizegetusa Regia, iar ceea ce a fost până acum a stricat mașini și a enervat oameni. De acum sperăm să intrăm în normalitate. Mai sunt încă încă mici lucruri de pus la punct, dar așa cum am trecut în perioada asta de greutăți, vom merge mai departe', a declarat administratorul cetății Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, conform Agerpres.

Modernizarea drumului dintre localitatea Costești și cetatea Sarmizegetusa Regia început în luna august 2015 și a costat 18,2 milioane lei, fonduri obținute în cadrul Programului Operațional Regional POR 2007-2013.

În cadrul proiectului au fost refăcute șapte poduri, dintre care două sunt noi. de asemenea, pa parcursul drumului au fost realizate 12 parcări cu 160 de locuri de parcare, iar patru dintre acestea permit accesul autocarelor. Ultima parcare, spre cetatea dacică, este și cea mai mare și a fost realizată peste cursul de apă al râului Valea Albă.