ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscop al Craiovei, a acordat un interviu în care vorbește despre transformările care au avut loc la nivelul Mitropoliei Olteniei în cei nouă ani de când a fost instalat în scaunul mitropolitan, despre provocările și problemele cu care se confruntă Biserica în prezent, cum ar fi dezbaterea privind impozitarea, acuzațiile de corupție sau imoralitate la adresa unor reprezentanți, dar și despre modul în care ar trebui transmis mesajul acesteia.

Mitropolitul Olteniei a vorbit în interviu și despre nevoia de „curățenie” în viața internă a Bisericii, pentru a avea „o voce puternică și curată" care să transmită mesajul Evangheliilor printr-o comunicare cu adevărat pozitivă".

„Ceea ce spun eu acum este o dorință, dar trebuie să fie și un fapt. Cum spun unii: iadul este pardosit cu bune intenții, dar trebuie făcut ceva, pentru că societatea are nevoie de o curățire morală și e bine ca oamenii care nu pot să se abțină de la anumite lucruri să treacă pe planul al doilea, pentru că așa este și la război: cei răniți sunt scoși din câmpul de luptă, nu îi ții pe câmpul de luptă, ci sunt duși în spatele frontului", subliniază ÎPS Irineu într-un interviu pentru Agerpres.

Întrebat despre recentele cazuri de imoralitate la unii preoți, mitropolitul Olteniei afirmă că este convins că în întrunirile ulterioare de la nivelul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se vor lua măsurile necesare pentru îndepărtarea acestor persoane, dar și pentru prezentarea publică a scuzelor de rigoare.

„Nu numai să se dea la o parte, dar este datoria noastră să cărăm răniții pe targă. Este foarte important. Cred că în întrunirile noastre ulterioare vom lua măsurile necesare să reglementăm aceste lucruri și cu scuzele de rigoare, adică trebuie să spunem: ''iertați-ne, fraților, că uite și la noi se mai întâmplă așa ceva”, a mai spus ÎPS Irineu.

Referitor la impozitarea veniturilor Bisericii, ÎPS Irineu consideră că aceia care lansează astfel de teme în dezbaterea publică nu sunt economiști și finanțiști adevărați și că ideea de impozitare a „nimicului”, a lumânărilor vândute de biserici, „este o tendință înșelătoare, fățarnică și ipocrită".

Acesta a vorbit și despre demersul BOR, împreună cu Coaliția pentru Familie, de a strânge și depune cele trei milioane de semnături pentru modificarea articolului din Constituție referitor la definirea familiei.

„Noi ne rugăm la Dumnezeu să ne dea înțelepciune pentru că noi nu apărăm familia de dragul familiei, ci apărăm familia pentru că este un nucleu de bază creat de Dumnezeu...Dacă și respectivul care vrea altceva decât familie este conștient de faptul că și el a ieșit dintr-o familie și nu poate spune că s-a născut din alte alcătuiri, alte reacții chimice decât din familie, cred că ar trebui discutat cu fiecare factor în parte și consider că dialogul este cel mai eficient. În clipa în care ne poziționăm pe câmpuri de luptă diferite, nu o să ajungem niciodată la o înțelegere pentru că adversarul va specula ceea ce eu am mai slab, noi vom spune ceea ce el are mai slab și uite așa ne vom bate ca chiorii în această luptă. Toată lumea trebuie să știe că familia este dată de Dumnezeu și că în familie ne naștem. Dacă nu există familie, nu suntem, nu existăm, nu avem ce face. Ce să punem în locul familiei, ca să dăinuiască neamul omenesc? Ce putem pune în locul școlii ca să putem fi învățați? Ce putem pune în locul Bisericii, ca să fim oameni credincioși? Nu putem pune nimic. Adică orice schimbare din acest sistem duce la blocarea sistemului ori la moarte.”, a mai spus Mitropolitul Olteniei.