ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fotografie surprinsă de redactorul ActiveNews în sectorul 6 al Bucureștiului. Marți, 5 aprilie, oamenii de la compania care se ocupa cu salubritatea golesc coșurile și pregătesc conținutul pentru ca mașinile să le ridice de pe trotuare.

În vârful unei grămezi de gunoi, alături de lenjerie, hârtii, ambalaje și alte resturi menajere, un manual de limba și literatura română de clasa a IX-a. Este editat de Humanitas și pe magazinul online Elefant.ro a primit 5 stele, calificativul maxim, din partea tuturor cumpărătorilor.

Dar când limba română este considerată un element identitar al unui popor înapoiat, când toată lumea spune "summit" unei banale întâlniri, când companiile își anunță intrarea în România direct în limba engleză, când presa scrie "National Arena" în loc de Arena Națională, e semnul că s-a decis, undeva, că limba română trebuie aruncată exact unde am găsit-o noi. 

Altădată, oamenii își păstrau manualele primite, ca niște odoare de preț din care se puteau, din când în când, hrăni cu amintiri și informații prețuite. Azi, pentru unii, manualul de limba și literatura română face cât o pereche de pantaloni rupți și două pungi mânjite de resturi stricate. Căci, vorba unui clasic în viață, "Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…"