ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mareșalul sovietic Fiodor Tolbuhin, unul dintre principalii comandanți militari sovietici din timpul celui de-al doilea război mondial dă și astăzi numele unui parc din București.

Fiodor Tolbuhin a fost unul dintre cei mai importanți comandanți ai Armatei Roșii în perioada în care soldații sovietici au ocupat România și au terorizat populația cu jafuri, violuri și crime până la sfârșitul anilor '50.

„Armata sovietică, pe care o reprezintă Tolbuhin, nu s-a limitat la eliberarea României de fascism, de sub influența nazistă, germană, ci s-a transformat în armată de ocupație, înlesnind, dacă nu chiar contribuind decisiv la instaurarea unui regim comunist, totalitar în România”, a declarat, pentru România Liberă, Cristian Vasile, istoric și cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga.

Numele lui Fiodor Tolbuhin a fost onorat în majoritatea statelor comuniste, aflate în sfera de influență a URSS. În Bulgaria, de pildă, orașul Dobrich a fost redenumit Tolbuhin. De asemenea, străzi importante din Odessa, Belgrad sau Budapesta au purtat numele mareșalului.

Exemplele sunt multiple, dar toate au în comun un lucru. Cu excepția României, care păstrează denumirea Tolbuhin pentru un loc public, toate celelalte state au schimbat numele mareșalului de pe indicatoarele stradale imediat după căderea comunismului.  

Parcul se află în apropierea bulevardului. Pache Protopopescu, aproape de Piața Iancului.

Conform unor informații publicate de Evenimentul Zilei, Primăria Sectorului 2 a început însă pregătirile pentru ca parcului Tolbuhin să-i fie schimbat numele.

„Ca urmare a informatiilor aparute in presa cu privire la situatia inacceptabila de a avea in Sectorul 2 un loc public care poarta numele unui personaj indezirabil in istoria Romaniei, am solicitat, in sedinta Consiliului Local al Sectorului 2, initierea cu celeritate a unui proces de consultare a locuitorilor din sector privind alegerea unei noi denumiri pentru parcul Tolbuhin, parc delimitat de Bulevardul Pache Protopopescu si strada Fluierului”, a declarat viceprimarul sectorul 2, Dan Cristian Popescu.

În acest timp, se fac mari eforturi ca numele unor mari români să dispară din istorie. Cel mai recent caz este al lui Mircea Vulcănescu. Liceul din Sectorul 4 care poartă numele marelui gânditor creștin a fost schimbat, cu toată opoziția a peste 3.000 de români, de la academicieni și profesori universitari la artiști și scriitori cât și peste 200 de elevi și profesori ai Liceului.

Monumente pentru americanii care au bombardat Bucureștiul

Nu doar cotropitorii ruși sunt onorați în România. În București există doua monumente ridicate în memoria aviatorilor americani uciși în misiunile de bombardament asupra orașului soldate cu 2.942 de morți: unul a fost realizat în 2002 în Cișmigiu, iar celălalt se află în Parcul Kiseleff și a fost inaugurat în 2007.

„Vă închipuiți, păstrând proporțiile, cum ar arăta la Londra un monument dedicat aviatorilor germani, la Hiroshima unul dedicat celor americani și la Dresda britanicilor?", se întreba istoricul Manuel Stănescu, în articolul:  Bombardamentul de la 4 aprilie 1944 sau cum au devenit selectivi „bocitorii de serviciu”.