ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tânăr de 21 de ani din Vălenii de Munte, județul Prahova, tatăl unei fetițe de câteva săptămâni, a murit pe 1 aprilie la Spitalul Municipal din Câmpina, după ce a fost plimbat, timp de patru zile între cinci spitale din trei orașe, fiind considerat suspect de Covid-19.

A fost considerat suspect de COVID-19 doar pentru că era șofer de TIR, iar medicii s-au codit să-l trateze invocând protocolul confuz impus de ordonanțele militare din perioada de stare de urgență. Sabin a fost răpus în cele din urmă de o complicație medicală produsă de pancreatită, un diagnostic extrem de grav pentru care avea nevoie de intervenție chirurgicală de urgență. În loc de operație, Sabin a fost tratat prin ambulanțe, în curtea spitalelor și pus să completeze formulare.

 
În cazul „Ciurcă” au fost deschise trei anchete, una administrativă, derulată de Direcția de Sănătate Prahova, una medicală făcută de Colegiul Medicilor și una penală coordonată de Parchetul Curții de Apel Ploiești. La două luni de la moartea tânărului, niciunul dintre medicii implicați nu a fost incriminat. Curtea de Apel Ploiești a deschis dosar penal și face cercetări pentru omor din culpă și neglijență sau abuz în serviciu. Ancheta este deocamdată ”in rem”, adică se cercetează faptele nu persoanele care le-au comis.
 
Potrivit unor surse medicale, citate de Adevărul,  niciunul dintre medicii care au avut legătură cu pacientul Ciurcă nu a fost chemat pentru audieri la Parchet. Au fost audiate doar rudele bărbatului. Cea de-a doua anchetă, realizată de Colegiul Medicilor, este în faza ”de cercetare, se adună documente”, potrivit afirmațiilor Simonei Schnellbach, directorul acestei instituții. Ancheta procurorilor este strâns legată de cea a Colegiului Medicilor, raportul specialiștilor fiind unul relevant pentru inculparea sau nu a doctorilor.
 
Acesta nu este primul caz în care protocolul impus pentru combaterea covid-19 face victime, pacienții cu alte afecțiuni fiind respinși de spitale sau amânați de către cadrele medicale sau de spitale.