ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andreia Brădeanu (fostă Andreia Sutton) este o altă româncă ce trece prin coșmarul de a rămâne fără custodia copiilor.
 
Luni, 13 iunie 2016, a fost un nou termen în procesul în care românca a fost târâtă de autoritățile britanice cu scopul de a o face să renunțe la lupta ei pentru cei trei copii pe care serviciile britanice de Protecția Copilului i-au luat în custodie fără nici un temei legal.

Trebuie menționat că Andreia este sub incidența unui ordin judecătoresc care îi interzice să facă public orice detaliu legat de cazul ei, riscând amenzi mari sau chiar arestarea. Încurajată de cazul fericit al familiei Bodnariu din Norvegia, românca a început să vorbească despre chinul pe care îl trăiește de ani de zile.
 
 Cei trei copii au fost luați în custodie temporar, în timp ce mama lor era ținută zile întregi pe holurile tribunalului de familie, fiind târâtă ca martor într-un proces intentat de serviciile de protecția copilului pentru a dovedi vinovăția tatălui copiilor, acuzat de abuz sexual de fiica din prima căsătorie.

Acest proces inițial survenea după ce Andreia se despărțise deja de tatăl copiilor și se mutase în altă regiune, iar tatăl copiilor fusese deja investigat în același dosar pe vremea când copiii locuiau cu el în casă – dosar care fusese închis din lipsă de probe.

Copiii au toți dublă cetățenie: română și britanică. Doi au fost născuți în Romania și toți trei au certficate de naștere românești. Românca a scris la Ambasada României, de unde i s-a comunicat că trebuie să meargă la proces pentru copii, că ei nu pot face nimic, pentru că au cetățenie dublă. Același răspuns incredibil l-a primit și de la Ministerul Afacerilor Externe din România.

Înfățișarea din 13 iunie 2016 s-a făcut pentru a judeca pretinsele încălcări ale legii făcute de româncă în încercarea de a-și vedea fiicele aflate în îngrijire maternală la un cuplu care lucrează în sistemul de asistență socială. „Părinții sociali” desemnați de stat au acuzat-o că i-a atacat și au dat-o pe mâna poliției cu mărturii pe care tânăra mamă le califică drept mincinoase, spunând că are dovezi în acest sens, potrivit stiripentruviata.ro

Relatările româncei ridică mari semne de întrebare cu privire la modul de desfășurare a procesului:
 
"Încă o zi de nedreptate -13 Iunie 2016. Acuzatorii nu au avut curajul să ne privească în ochi când au dat evidența, au cerut să fie pus panou între noi să nu ne vadă. 
Nu ne-au lăsat să interogăm acuzatorii. Nici unul din polițiștii martori nu a fost acolo pt a fi interogați. Din nou au mințit sub jurământ și s-au bâlbâit. Judecătoarea a acceptat evidența scrisă de la martori fără să fie prezenți pt a fi interogați. Ne-a pus restricție să nu contactăm fetele și să nu intrăm pe strada lor.
Când am spus judecătoarei că plecăm pt că nu ne lasă să interogăm martorii și că nu ne-au dat cei de la poliție tot ce trebuia, a spus că dacă ieșim ne arestează. A amânat până pe 13 Iulie când va decide dacă ne bagă la pușcărie. Pt a nu intra la pușcărie, trebuie să lucrăm cu ofițerul de probație și să acceptăm că comportamentul nostru este greșit. Comportamentul nostru nu este greșit, ci a lor. "

Veștile despre situația copiilor româncei sunt și ele tulburătoare. Băiatul și fata mai mică fuseseră diagnosticați atât în Anglia, cât și în România, cu ADHD și erau sub tratament, iar mama lor făcuse cursuri pentru a învăța cum să abordeze mai bine educația și creșterea lor. Acestea dădeau rezultate, spune Andreia, dar brusc tribunalul familiei a decis că de fapt copiii nu au ADHD, ci mama lor nu a știut să-i crească.

Rezultatul a fost că, odată ajunși în custodia statului, problemele copiilor s-au înrăutățit, iar un medic a ajuns să confirme diagnosticul de ADHD. Prea târziu, însă, deoarece toate progresele făcute de băiat s-au șters, iar fetele suferă de stres cronic: una din ele are migrene și sângerări nazale abundente, iar cealaltă face crize în care se dă cu capul de pereți și le spune asistenților maternali că vrea să îi vadă morți, pentru a se putea întoarce la mama ei.

Starea băiatului s-a îmbunătățit după ce a ajuns la un moment dat în grija unui asistent parental care îi permitea să meargă să își viziteze mama. Când autoritatea a aflat acest lucru, băiatul a fost imediat scos din grija respectivei persoane și mutat, pentru a nu-și mai putea vedea mama.

Fetele au fost date în grija unui cuplu care nu trebuie să le permită să ia legătura cu mama lor. La școală nu au voie să se joace afară cu ceilalți copii în pauză, deoarece trebuie să fie păzite de mama lor, care s-a deghizat pentru a se apropia de ele, în pofida ordinului de interdicție.

Când fac poze de grup cu ceilalți copii, fetelor Brădeanu li se cere să țină capul în piept, pentru ca mama să nu le poată identifica. O precauție care are mai degrabă rezultatul de tortură psihologică decât de protejare a identității, din moment ce mama a aflat până la urmă ce școală frecventează fetele și a făcut postări tulburătoare pe o rețea de socializare.