ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La începutul lunii august, cântăreața Delia scria un articol vitriolic la adresa părinților care au „îndrăznit” să-i critice prestația și mesajul pe care îl trimite ultima sa melodie, "1,2,3,4". Fosta componentă a trupei N&D a fost acuzată că are o influență negativă asupra copiilor, atât prin mesajul promiscuu al piesei, cât și prin limbajul folosit de „artistă”.

Delia a replicat atunci, într-un articol violent, în care se disculpa de orice răspundere pe care ar avea-o piesa asupra minorilor, ea aruncând totul în seama părinților. Mai mult, Delia a ironizat moralitatea părinților îngrijorați pentru ceea ce ar putea vedea/asculta la televizor/radio, aruncând în derizoriu expresii folosite cu predilecție de creștini. Cântăreața și-a bătut joc de părinții vizați de diatriba respectiv, imaginând un dialog între un credincios care cere iertare, în batjocură, unui preot.

 „Iertată-mi fie cuvântarea, blagosloveste-mă pe mine cea păcătoasă în straiele mele cele de latex! Iartă-mi pulpele deocheate în care zvâcnește sangile fierbintit d-atâta cumințenie. Sunt convinsă că în sfințenia și preacuviosenia domniilor voastre mă veți trece în sfântul maslu, la fiecare rugăciune", a scris Delia în articolul cu pricina.  

 
N-au trecut nici trei luni de la acele evenimente, că Delia s-a încolonat cuminte pentru a-i fi nașă de cununie lui Gabriel Cotabiță la nunta acestuia. Pentru a-și îndeplini, formal, rolul, Delia și soțul său s-au prezentat în fața preotului care a oficiat slujba cununiei pentru Cotabiță și mireasa sa. Adică în fața unei persoane „preacuvioase”, așa cum este apelat un slujitor al altarului în mod obișnuit.
 
Nu știm ce le-a predicat respectivul preot celor doi miri și nașilor lor, dar nu ar fi stricat să vorbească puțin despre fățărnicie și ipocrizie.
 
Delia nu a fost la prima abatere considerată batjocură la adresa ortodoxiei: în trecut, la concerte ea a îmbrăcat schima mare, veșminte rezervate monahilor. Este puțin probabil ca Delia să nu fi știut despre ce vorbește sau ce semnificație are schima mare, având în vedere că tatăl său este monah de ani de zile.  
 
Delia nu este singurul personaj din lumea artistică care are un astfel de comportament: Mihai Bendeac, un personaj care insultă Biserica de ani de zile, a nășit-o chiar pe Delia tot într-un lăcaș de cult. 
 
Conform învățăturii ortodoxe, nașii "trebuie să aibă o viață morală exemplară", iar aceștia trebuie să fie "un exemplu de urmat pentru fini".

Patriarhul Daniel, în Duminica Floriilor: Și astăzi sunt unii care gândesc ca Iuda Iscarioteanul, crezând că, dacă în Biserică se fac picturi frumoase, se înalță biserici mari, acestea ar contraveni grijii pentru săraci