ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 1.000 de persoane au participat, marți, în catedrala Sf. Treime din municipiul Baia Mare, la ceremonia de întronizare a noului episcop ortodox al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Iustin Sigheteanul, care îl înlocuiește pe fostul arhiepiscop Iustinian Chira, decedat la sfârșitul lunii octombrie.

După vacantarea postului, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a propus Patriarhiei Române candidatura vicarului Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Iustin Sigheteanul, propunere care a fost acceptată.

Slujba de întronizare a noului episcop a fost făcută în prezența Înalt Preasfințitului Andrei — Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a numeroși ierarhi din țară veniți special pentru acest eveniment, preoți, călugări și numeroși creștini.

În cuvântul său, Iustin Sigheteanul a spus că va continua proiectele culturale, teologice și administrative pe care le-a început în cei 22 de ani de activitate alături de fostul arhiepiscop Iustinian Chira.

'Este o misiune grea. Este o misiune dificilă, dar este o lucrare de continuitate. În cei 22 de ani, alături de IPS Iustinian Chira, am învățat foarte multe și am reușit împreună să arătăm o slujire de ierarhi care nu s-au concurat, ci s-au completat eu am fost mereu socotit celălalt episcop și așa m-a socotit și clerul și poporul. Când mergeam în teritoriu așa ne privea preoțimea, iar aici a funcționat tradiția ortodoxă atât de frumoasă, dar greu de realizat, întâiul între egali. Foarte important acest lucru, și această icoană a slujirii a dus la unitatea clerului, a credinței, la împlinirea repornirea vieții monahale și la alte lucruri care se pot vedea", a spus Iustin Sigheteanul, conform Agerpres.

Noul episcop al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a optat pentru călugărie în Mănăstirea Sf. Ana—Rohia din județul Maramureș, parcurgând toate etapele vieții de mănăstire până la numirea sa ca stareț în mănăstirea în care s-a format, ulterior ajungând la rangul de vicar al episcopiei.

De numele său e legată reconstrucția bisericii mănăstirii Rohia, a noului centru cultural din incinta lăcașului de cult, aflat în construcție și tipărirea la editura Polirom Iași a operei integrale a fostului scriitor și monah Nicolae Steinhardt.