ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Realizatorii site-ului oficial al Jandarmeriei Bacău prezintă istoria trupelor de Securitate din acest județ – în a căror continuitate se află actuala instituție a ordinii publice - fiind promovate ad-literam tezele fostei Securități cu privire la mișcarea de rezistență anticomunistă dintre 1948 și 1962, anunță buciumul.ro.

Astfel, realizatorii site-ului au copiat tot ceea ce scria fostul regim totalitar, iar militanții rezistenței anticomuniste, care au fost sprijiniți de SUA, Franța, Marea Britanie și în general de NATO, sunt prezentați ca bandiți, teroriști care terorizau populația, comiteau jafuri și atrocități.

Forțele de rezistență sunt prezentate drept „grupări teroriste care semănau neîncredere și nesiguranță în noua putere, atacau sedii ale unor instituții publice, jefuiau, schingiuiau și asasinau oameni nevinovați, sechestrau persoane…”.

Iar pe de altă parte, reprimarea acestor „bandiți” de către trupele de Securitate este prezentată ca mari fapte de vitejie, iar securiștii morți în confruntări ca eroi.

Mai mult decât atât, Ion Gavrilă Ogoranu este calificat drept terorist (fără ghilimele!), iar numele său nici măcar nu a fost scris corect, fiind transformat în Ogoreanu.

Iată câteva fragmente din ce apare pe site-ul care laudă reușitele unei ”societăți socialiste multilateral dezvoltate”.

„Timp de peste un deceniu și cu deosebire în perioada anilor 1949-1958 trupele de securitate au acționat alături de organele de securitate și miliție, adesea în condiții deosebit de grele și cu pierderi de vieți omenești împotriva unor grupări teroriste care semănau neîncredere și nesiguranță în noua putere, atacau sedii ale unor instituții publice, jefuiau, schingiuiau și asasinau oameni nevinovați, sechestrau persoane de la care apoi prin violență, căutau să obțină informații despre activitatea organelor de stat și despre mișcarea trupelor în zonă. în anul 1954, Batalionul 3 Securitate Tg.Ocna a participat la acțiuni de căutare și capturare a grupării autointitulată „Rezistența Națională”, din munții Făgăraș condusă de teroristul Gavrilă Ogoreanu, care în ziua de 20.08.1954, au împușcat mortal un soldat dintr-o unitate de securitate din București.”
    
„În acțiunea de scotocirea terenului împădurit, de pe versantul nordic al Munților Făgăraș, la data de 21.08.1954, Batalionul securitate TG.OCNA ,a luat contact cu gruparea respectivă, reușind să-l captureze rănit, în urma unor schimburi de focuri, pe teroristul „Ilioiu”, care era cercetașul grupării. În prima jumătate a anului 1955, Batalionul 33 Securitate Tg.Ocna, a participat la acțiunile desfășurate de R.6 Sec., pentru descoperirea și capturarea grupului terorist înarmat, format din 4 indivizi, condus de teroristul „Vasile Motrescu” ce acționa în munții Obcina Mare, județul Rădăuți, care în dimineața de 18 ianuarie 1955, a împușcat mortal trei ostași ai trupelor de securitate.”

Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut în anul 1923 într-o familie românească cu șase copii, în Țara Făgărașului. A învățat la liceul "Radu Negru” din Făgăraș, unde a fãcut parte din Frăția de Cruce "Negoiul”.

A urmat timp de patru ani cursurile a două facultăți: Facultatea de Agronomie din Cluj și Academia de Înalte Studii Economice Brașov. A făcut armata la 12 Vânători de Munte (pentru un timp participând la frontul de apus) și la Școala Militară de ofițeri Câmpulung Muscel.

S-a angajat ca luptător anticomunist și în facultate, la Cluj și la Brașov. S-a încadrat cu întreaga viață deplin și pentru totdeauna în Rezistența armată anticomunistă, conducând șapte ani Grupul Carpatin Făgărășan. În această calitate a desfășurat un parteneriat militar cu NATO anticomunist în anii 1951-1954. Pentru lupta sa a fost condamnat de instanțele comuniste în contumacie la zeci de ani închisoare și, la urmă, de două ori la moarte.

Timp de 29 de ani, organele securității nu au putut să-l captureze. Prins în 1976, a fost salvat de la execuție la intervenția directă a președintelui american, Nixon.

După 1989 s-a implicat participativ în viața socială și politică, a devenit președinte al Partidului Pentru Patrie, și a desfășurat o intensă activitate publicistică.

A decedat la 1 mai 2006 după ce și-a petrecut bătrânețile în satul Galtiu, comuna Sântimbru, jud. Alba.

Mai multe detalii despre lupta anticomunistă a lui Ion Gavrilă Ogoranu