ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 14.40 Aproximativ 3.000 de persoane au participat, marți, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Națională. Au avut loc depuneri de coroane, o paradă cu 1.200 de militari, dar și concerte. La un moment dat un grup de tineri a început să scandeze mesaje pentru unirea Basarabiei cu România, dar și ”Colectiv”

Manifestările au început în jurul orei 9.00 cu ceremoniile solemne de depuneri de coroane la statuile lui Ion I. C. Brătianu și Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, unde au fost prezente câteva sute de persoane

ACTUALIZARE 12.20  Parada militară din Piața Constituției s-a încheiat. La manifestare au asistat apoximativ 10.000 de persoane, atât în Piața Constituției, cât și pe străzile adiacente.

ACTUALIZARE 11.45. Forțele terestre au fost prezent cu cinci vehicule blindate pentru operații speciale și cinci transportoare Piranha. La paradă evoluează și aeronava C-130 Hercules, din dotarea Bazei 90 de Transport Aerian Otopeni și trei aeronave C-27J Spartan și trei avioane IAR-99 Șoim.

Forțele Aeriene Române evoluează și cu trei aeronave de luptă MiG - 21 Lancer.
 

ACTUALIZARE 11.25. Marele absent de la parada de Ziua Națională este fostul premier, Victor Ponta, care a transmis, marți dimineața, un mesaj pe Facebook. La parada din Piața Constituției sunt prezenți foștii președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, directorii SRI și SIE, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, premierul dacian Cioloș, membrii Guvernului.


ACTUALIZARE 11.00 A început parada militară de 1 Decembrie. Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Piața Constituției, unde va participa la parada de Ziua Națională, la care iau parte peste 2.600 de militari și 360 de mijloace tehnice, la manifestări fiind prezente mii de persoane.



București

Parada militară de Ziua Națională a României a fi organizată în Piața Constituției din Capitală și nu la Arcul de Triumf, începând cu ora 11.00. 

Premiera, însă, o constituie faptul că, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, recepția oficială de la Palatul Cotroceni, la care erau invitați, de obicei, premierul, președinții celor două Camere, parlamentari, judecătorii Curții Constituționale, Patriarhul Daniel și alți demnitari, nu va avea loc

Arad
 
Arădenii sunt așteptați să ia parte la evenimentele prilejuite de Ziua Națională a României. Festivitățile din acest an se desfășoară sub genericul „Arad, Întâiul oraș al Unirii”, marcând importanța politică și administrativă a intelectualilor arădeni care au pregătit Marea Unire. Astfel, iubitorii de muzică pop au ocazia de a participa la concertele din 30 noiembrie, începând cu ora 18.00. Pe scenă vor urca luni, printre alții, What’s Up și Antonia. Ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită prin expoziții, sesiuni de comunicări, dar și într-un cadru festiv tradițional. Sala Regele Ferdinand va găzdui o expoziție intitulată „Participarea arădenilor la Primul Război Mondial și la înfăptuirea României Mari”, iar de la ora 18 profesorul Ioan Tuleu va avea o prezentare referitoare la „Mărturii din cel de-Al Doilea Război Mondial, memorialistică”. De asemenea, primarul Gheorghe Falcă va avea o întâlnire cu veteranii de război și văduvele acestora. Începând cu ora 17.00 se dă startul și spectacolelor folclorice tradiționale, unde arădenii vor putea asculta atât soliști vocali locali precum Ionuț Langa, Mariana Șușca sau Ștefan Muntenaș, cât și ansambluri folclorice și artiști naționali îndrăgiți precum Robert Târnăveanu, Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean și Matilda Pascal Cojocărița. Concertele vor avea loc pe platoul Palatului Administrativ, iar organizatorii evenimentelor sunt Centrul Municipal de Cultură și Primăria Arad.
 
Vaslui
 
Autoritățile vasluiene au renunțat la spectacolele artistice de Ziua României, însă doritorii sunt așteptați la o paradă militară impresionantă și o expoziție de tehnică militară. Având în vedere evenimentele tragice de la Clubul Colectiv, autoritățile locale au considerat că este inoportun să organizeze spectacolul folcloric, care, în ultimii ani, devenise o tradiție de 1 Decembrie. Manifestările dedicate Zilei României vor debuta marți, la ora 10.00, în Piața Civică a orașului, unde va avea loc un ceremonial religios și militar, cu depuneri de coroane la statuia lui Ștefan cel Mare, după care vasluienii sunt la parada militară, care se va desfășura pe principala areteră a orașului. Reprezentanții Centrului Militar Vaslui anunță o ceremonie și mai grandioasă decât cea din 2013, an în care vasluienii au avut parte de prima paradă militară în oraș.
În acest an, pe strada Ștefan cel Mare, pe o distanță de un kilometru , vor defilia efective militare și tehnica folosită de unitățile din județ. Peste 300 de militari, polițiști, jandarmi vor participa la paradă iar ca și tehnică specifică fiecărei structuri, vor fi prezente 60 de mijloace auto.  Începând cu ora 12.30, vasluienii sunt așteptați în parcarea fostului complex comercial Interex, unde se va desfășura expoziția de tehnică militară.  
 
Buzău
 
Festivitățile dedicate Zilei Naționale a României vor avea loc pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața Prefecturii. Manifestările vor începe la ora 10.00, cu un ceremonial religios organizat la Monumentul Eroilor Neamului.  În jurul orei 11.00, este programat un exercițiu de îndemânare și mânuire a armamentului, Drill Team, iar momentul culminant al zilei, parada militară cu trupe și tehnică de luptă, va începe la ora 11.30. Divizia 2 Infanterie Getica va mobiliza pentru activitățile de pe 1 Decembrie peste 700 de militari și aproximativ 50 de mijloace tehnice.  De aici, buzoienii se vor deplasa în Parcul Crâng, unde vor fi așteptați în zona Obeliscului cu peste 2.600 de porții de fasole cu cârnați pregătite de autorități dar și un spectacol folcloric.
 
Ploiești
 
Ziua Națională va fi marcată pe 1 Decembrie la Ploiești după modelul ultimilor ani. Evenimentele încep la ora 10.30 la Monumentul domnitorului Mihai Viteazul de pe Bulevardul Republicii și cuprind ceremonii militare, religioase, dar și o defilare de trupe și tehnică, precum și un survol cu avioane de la Aerodromul Strejic. La final, ploieștenii vor primi porții de fasole cu cârnați. După 17.30, în oraș va avea loc o defilare militară și retragere cu torțe pe traseul centru – Bulevardul Republicii – Monumentul domnitorului Mihai Viteazul.
 
Satu Mare
 
 Manifestările vor începe la ora 10.00, cu expoziția „Sătmărenii și 1 Decembrie 1918”, organizată la Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu”, iar apoi la 11.30 se vor depune jerbe de flori la busturile lui Avram Iancu, Mihai Viteazu, I. C. Brătianu, Corneliu Coposu și Iuliu Maniu. De la ora 13.00 va avea loc ceremonialul militar, oficiere de slujbă religioasă și depuneri de coroane la statuia Dr. Vasile Lucaciu. O oră mai târziu, la Monumentul Ostașului Român, Corul Bărbătesc din Finteușul Mare va susține un recital de muzică patriotică urmat de o paradă militară cu tehnică din dotarea unităților MApN și MAI. De la ora 15.00, la Muzeul Județean, va avea loc lansarea cărții „Eroii Neamului” la al XXV-lea pas”. 

Tot de la ora 15.00, pe Platoul din Piața 25 Octombrie va avea loc un program artistic prezentat de interpreți de muzică populară, folk și colinde din județul Satu Mare. Surpriza zilei de 1 Decembrie este Ștefan Hrușcă, îndrăgitul interpret care va susține un recital de colinde, cu începere de la ora 17.00, în aceeași locație. La ora 18.00 va avea loc o retragere cu torțe, pornind din Centrul Nou, asigurată de soldații din cadrul Garnizoanei Satu Mare, urmată de aprinderea iluminatului public ornamental de sărbători, care se va desfășura în Piața Libertății, vizavi de Hotelul Dacia.
 
Alexandria
 
Instituția Prefectului Județul Teleorman, Consiliul Județean Teleorman, Primăria municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria, Episcopia Alexandriei și Teleormanului,  organizează în ziua de marți, 1 Decembrie 2015, începând cu ora 1000, în fața Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din municipiul Alexandria, ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea ,,Zilei Naționale a României ". Ziua Națională se va încheia cu un spectacol intitulat ” Iubesc România”. Evenimentul intitulat ” Iubesc România” este organizat de Consiliul Județean Teleorman, prin Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman, împreună cu Primăria municipiului Alexandria.  Vor urca pe scena din Alexandria Benone Sinulescu, Traian Ilea și Valeria Codorean, Ansamblul "Burnasul” condus de dirijorul Adrian Grigoraș, Proconsul și Mandinga. Spectacolul va fi prezentat de Daniel Buzdugan.
 
Pitești
 
Marți, manifestările prilejuite de Ziua Națională a României vor începe la ora 10,30 cu un ceremonial militar și religios cu depunere de coroane, jerbe și buchete de flori  la  Cimitirul Eroilor, din str. Nicolae Dobrin.  De la ora 12.00, în centrul Piteștiului, pe Strada Victoriei, va avea loc o paradă militară, iar seara, de la  ora 17,30, piteștenii sunt așteptați la spectaculoasa retragere cu torțe a militarilor, ce se va desfășura pe traseul Piața Vasile Milea – Piața Primăriei Municipiului Pitești. De la ora 18.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești este programat un recital al fanfarei militare, cu intonarea Imnului de Stat al României, urmat, ca și anul trecut, de  cel mai așteptat moment al zilei, mai ales de către prichindei: aprinderea iluminatului ornamental de sărbători și a Bradului de Crăciun în zona centrală a municipiului Pitești. Seara de 1 Decembrie se va încheia, tot aici,  cu  un  concert live „DIRECȚIA 5”.   Autoritățile locale au decis ca, în memoria victimelor tragediei care a avut loc recent la București, să nu organizeze foc de artificii cu prilejul manifestărilor organizate de Ziua Națională a României.  
 
Bacău
 
 Pe 1 Decembrie 2015, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Întregirii Neamului din Cimitirul Eroilor „Poligonul de tragere” este anunțat un ceremonial miliar și religios. Acesta va fi urmat de paradă militară și de un spectacol cultural-artistic susținut de Ansamblul "Plaiuri Băcăuane”, care se vor desfășura în Piața Tricolorului din centrul municipiului Bacău. La defilare vor participa 400 de militari și 50 de mijloace auto, care aparțin unităților militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, și societății Crucea Roșie din Bacău.
 
Baia Mare
 
Instituția Prefectului de Maramureș, Primăria Municipiului Baia Mare și Garnizoana Baia Mare organizează ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Naționale a României, care se va desfășura marți, 1 Decembrie 2015. Ceremonia va avea  loc de la ora 10.00, la Monumentul Ostașului Român. Sunt invitați să participe personalități civile și militare ale județului Maramureș, reprezentanți ai autorităților publice, ai partidelor politice, instituțiilor, asociațiilor, ligilor și fundațiilor cadrelor militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, pe toți cetățenii județului Maramureș și ai municipiului Baia Mare. Ceremonia va începe cu onorul acordat prefectului județului Maramureș, salutarea drapelului de luptă al Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureș, prezentarea oficialităților, intonarea imnului național și oficierea serviciului religios. Se vor rosti alocuțiuni și se vor depune coroane la Cimitirul Comemorativ și la Monumentul Ostașului Român.
 
Oradea
 
Cu ocazia Zilei Naționale a României, în municipiul Oradea vor fi organizate o serie de evenimente în data de 1 Decembrie. Astfel, orădenii sunt invitați în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostașului român unde, de la ora 11.00, va avea loc o ceremonie militar-religioasă, depuneri de coroane de flori și parada  La finalul ceremoniei militare, în completarea programului organizat, de la ora 13, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, municipalitatea în colaborare cu Popota Garnizoanei Oradea vor pregăti aproximativ 2700 de porții de fasole cu ciolan și ceai cald, porții care vor fi distribuite în mod gratuit, în două zone de distribuire.
 
Brașov
 
Prefectura, în parteneriat cu Garnizoana Brașov, organizează marți, 1 Decembrie 2015,  o paradă militară cu ocazia Zilei Naționale a României. „Invit cu această ocazie pe toți brașovenii și turiștii aflați în Brașov să participe la activitățile prilejuite de sărbătorirea a 97 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, spune prefectul Mihai Mohaci. Evenimentele sunt programate să înceapă de la ora 10.00, pe Bulevardul Eroilor, în zona Modarom. Va fi un ceremonial militar și religios, cu defilare a plutoanelor de militari și tehnică de luptă, survolare a aeronavelor deasupra zonei de desfășurare a paradei militare. La parada militară vor lua parte 19 plutoane de militari și 38 de mijloace tehnice, asigurate de Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Burebista” și Inspectoratul pentru Situații de Urgență " Țara Bârsei”.

Între orele 10.00 – 12.00, pe aleea pietonală dintre Parcul Nicolae Titulescu și Bulevardul Eroilor, va fi expusă tehnică militară, armament și echipamente specifice de către unitățile Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afecerilor Interne. La ora 12.00, în Piața Unirii, va avea loc o depunere de coroane din partea Asociatiei Șcheii Brasovului și Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi. Protopopul Ortodox al Brașovului, Dănuț Benga, împreună cu un sobor de preoți va săvârși o slujbă de Te Deum, va cânta fanfara Colegiului Național „Andrei Șaguna”, iar evenimentul se va încheia cu un scurt spectacol folcloric, organizat de Asociația Junilor. Unul dintre cele mai spectaculoase momente va avea loc de la ora 18.00. Este vorba despre retragerea cu torțe pe traseul: Biserica Neagră – Strada Mureșenilor – Bulevardul Eroilor – Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa”. Detașamentul de onoare va fi format din 77 de militari.

Constanța
 
De 1 Decembrie, Primăria Constanța a pregătit vârstnicilor o zi specială. La cluburile  pensionarilor din oraș, vor fi concerte de muzică populară. Oamenii în vârstă vor primi câte o porție de fasole cu cârnați și câte un pahar de vin sau de suc. Anul trecut, Radu Mazăre, fostul primar al orașului de la malul mării a mâncat fasole alături de pensionari. Ziua Națională a României sărbătorită și de marinarii militari. În garnizoana Constanța, de 1 Decembrie, va avea loc un ceremonial militar și religios pe platoul din fața Prefecturii. Drapelul tricolor va fi arborat în toate unitățile militare de Marină, iar la bordul navelor maritime și fluviale ale Forțelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.
 
Craiova
 
Pe data de 1 Decembrie în Craiova în centrul orașului în intervalul 7.00-13.00 va avea loc un ceremonial militar religios. Circulația va fi închisă pe strada . Popa Șapcă,  strada A.I. Cuza, sectorul de drum cuprins între intersecția cu strada Unirii și intersecția cu strda Arieș, strada Unirii, sectorul de drum cuprins între intersecția cu strada Mihai Viteazul și intersecția cu str. A.I. Cuza și strada  Theodor Aman, sectorul de drum cuprins între intersecția cu str. Olteț și intersecția cu str. A.I. Cuza.
 
Târgoviște
 
Între orele 9.00 și 11.00 vor avea loc oficierea serviciului religios, depuneri de coroane la monumentul eroilor din Piața Tricolorului, precum și intonarea imnului național. De asemenea, garda de onoare va defila de la ora 11.00.
 
Galați
 
Pe 1 Decembrie, gălățenii sunt invitați să asiste la parada militară, la care vor participa Batalionul 284 Tancuri, Batalionul 300 Infanterie „Sf. Andrei”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi, Serviciul Poliției de Frontieră, Serviciul Român de Informații și Poliția Locală. La Galați, dimineața zilei de 1 Decembrie va începe cu un Te Deum la Catedrala Arhiepiscopală. La ora 11.00, la Mausoleul Eroilor din Cimitirul Eternitatea va avea loc ceremonialul militar și religios și ulterior vor fi depuse coroane.   Începând cu ora 13.00, pe esplanada din fața Prefecturii se va primi onorul și se va intona imnul de stat al României. La paradă vor lua parte și militarii Batalionului 284 Tancuri și cei ai Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei”, polițiștii de frontieră, reprezentanții Serviciului Român de Informații și Poliția Locală. Seara, în intervalul orar 18.00 - 19.00 va fi defilare cu torțe pe traseul Inelul de Rocadă (Țiglina I) - Strada Brăilei  – Palatul de Justiție – Prelungirea Coșbuc – Parc Viva.    
 
Târgu Jiu
 
Ceremonialul militar-religios va începe la ora 10.00 în Piața Prefecturii din municipiul Târgu Jiu, iar de la ora 11.00, Primăria Târgu Jiu va oferi participanților la manifestările de 1 Decembrie o masă tradițională cu fasole, cârnați, murături și vin fiert. Și asistații care beneficiază gratuit de mâncare la Cantina de Ajutor Social vor avea parte de bucate tradiționale. Seara, la ora 18.00, va fi pornit iluminatul festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În continuare, cunoscuta formație Vunk va susține un concert.
 
Iași

Municipalitatea ieșeană a aranjat ca artistul britanic James Arthur să susțină un concert în fața Palatului Culturii din oraș cu ocazia Zilei Naționale a României. Starul englez vine la Iași după ce, cu prilejul sărbătorilor orașului, a refuzat să participe, în ciuda faptul că reprezentanții Primăriei îl anunțaseră ca fiind unul dintre invitați. În deschiderea lui James Arthur va cânta Mădălina Lefter, o tânără speranță a muzicii ieșene. Înainte de concertul starului britanic, în Piața Unirii din Iași, ieșenii sunt așteptați pentru a participa la un spectacol de muzică populară și la o defiliare militară. Cu o zi înainte de Sărbătoarea Națională, va putea fi inaugurată și o expoziție de echipamente militare. Ca și în anii trecuți, în jurul prânzului, ieșenii vor primi câte o porție de fasole cu cârnați. 5.000 de porții vor fi pregătite anul acesta, potrivit anunțului autorităților.
 
Piatra Neamț
 
De Ziua Națională a României, la Piatra Neamț vor avea loc  mai multe evenimente. Marți, 1 Decembrie, manifestările dedicate Zilei Naționale a României la 97 de ani de la Marea Unire vor debuta la ora 12.00, în Piața Ștefan cel Mare. Prefectul și președintele Consiliului Județean Neamț vor vorbi celor prezenți despre semnificația Zilei Naționale a României, iar între 12.35 și 13.00 va fi defilarea Drapelului de Luptă și a Gărzii de onoare, parada militară tradițională. După ceremoniile militare care vor avea loc în centrul urbei, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare va oferi pietrenilor care vor sărbători Ziua Națională un concert extraordinar. În Piața Ștefan cel Mare, artiștii ansamblului vor prezenta suite folclorice de pe întreg cuprinsul țării. Vor fi dansuri și cântece din Maramureșul istoric,din Oaș, din Ardeal, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și, evident, din Moldova. La manifestări vor fi prezenți și delegați ai orașelor înfrățite (Orhei-Republica Moldova, Verbania-Italia, Kiryat Malachi - Israel) și  din Chișinău. De la ora 16.00, la galeria de artă DAVA 77 va avea loc vernisajul expoziției de artă „Aurel Băeșu, unde vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică și fotografie cu participarea artistilor din România și din orașele înfrățite cu municipiul Piatra Neamț.
 
Sibiu
 
Manifestările de 1 Decembrie din acest an de la Sibiu includ, al fel ca și în anii trecuți, o paradă militară care va avea loc începând cu ora 11:00 pe Bulevardul Corneliu Coposu, paradă la care participă structurile din cadrul Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică din garnizoana Sibiu.
 
Râmnicu Vâlcea

Vâlcenii sunt invitați de Ziua Națională a României la un eveniment organizat de Garnizoana Râmnicu Vâlcea, începând cu ora 9.45, pe platoul din fața Instituției Prefectului. Manifestările vor continua cu o ceremonie militară și religioasă  la Monumentul Independenței, toți cei prezenți având posibilitatea să aducă un omagiu celor care și-au jertfit viața pentru țară. Ceremonia dedicată Zilei Naționale a României se va încheia cu defilarea gărzii de onoare. Manifestări asemănătoare vor avea loc în mai multe orașe din Vâlcea, printre care și stațiunea Băile Govora.
 
Focșani
 
Pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, pe 1 Decembrie, Consiliul Județean Vrancea a alocat de la buget suma de 20.000 de lei. Acești bani sunt pentru achiziționarea de drapele tricolore cu care va fi pavoazată tribuna oficială, un banner cu înscrisul 1 Decembrie, mochetă pe care să stea oficialii prezenți la evenimente. Totodată, din aceeași bani se vor cumpăra „produse pentru preparare și servire masă de către populația participantă la eveniment”, adică fasole cu cârnați, după cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Garnizoanei Focșani, precum și motorină pentru torțele militarilor care vor defila seara, la încheierea festivităților, prin Focșani. De 1 Decembrie, la Focșani va fi organizată și o paradă militară.

Timișoara
 
Cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, organizate de Primăria Timișoara, va avea loc și deschiderea oficială a celei de-a IX – a ediții a Târgului de Crăciun. Tot în 1 Decembrie, de la ora 17.30, se va aprinde iluminatul festiv de sărbători în Piața Victoriei. Pe scena din fața Operei vor avea loc mai multe concerte. De la ora 17.00, pe scenă urcă Timișoara Big Band, de la 18.00, Ansamblul folcloric „Timișul”, de 19.00 Cover Up, de la  ora 20.00 What’s UP iar de la ora 21.00 Andra. La ora 22.00 sunt programate focurile de artificii. Anul acesta nu vor avea loc parade militară din pricina deciziei politice lașe, chipurile entru victimele de la clubul Colectiv. Armata va organiza doar o expoziție cu tehnică militară în Parcul Central.
 
Alba-Iulia
 
Două dintre atracțiile sărbătorii dedicate Zilei Naționale a României de la Alba Iulia vor fi parada militară și masa populară. La parada militară vor defila peste 1.000 de militari și cadre de la ISU, Jandarmerie și SRI. În dispozitivul de defilare vor participa, din partea Ministerului Apărării Naționale, militari aparținând Diviziei 4 Infaterie „Gemina”, Batalionului 136 Geniu „Apulum”, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”. De asemenea, vor fi prezentate 60 de autovehicule militare și tehnică de luptă. Dacă vor fi condiții meteo favorabile, spațiul aerian va fi survolat de avioane MiG 21 Lancer și elicoptere IAR 330 Puma SOCAT. După parada militară, în mai multe zone din Cetatea Alba Carolina vor avea acces liber cei care vor să primească o caserolă cu mâncare. Organizatorii pregătesc friptură de porc, pâine, muștar, ketchup și vin. În total se vor împărți aproximativ 6000 de porții.
 
Turnu Severin
 
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, la Drobeta Turnu Severin, se va organiza la Monumentul Eroilor din centrul municipiului, începând cu ora 10.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori, după care manifestările se vor încheia cu o paradă militară locală. Primăria orașului a pregătit la orele prânzului, un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului”, după care activitățile se vor încheia la orele 18.30 cu solemnitatea retragerii cu torțe pe itinerariul Castelul de Artă – Primăria Drobeta Turnu Severin  –  Consiliul Județean Mehedinți  – Prefectura Județului Mehedinți  – Palatul Cultural „Teodor Costescu” – Cazarmă (ISU Drobeta și IJJ Mehedinți).  La manifestări, alături de militari, polițiști și reprezentanți ai administrației publice locale, sunt invitați să participe veteranii de război, cadrele militare în rezervă și retragere, reprezentanții organizațiilor sociale și culturale, cetățeni și elevi ai municipiului.
 
Suceava
 
Oficialitățile sucevene au programat pentru Ziua Națională a României o serie de manifestări care vor avea loc pe esplanada din fața Casei de Cultură, în centrul Sucevei.Tot de 1 Decembrie, începând cu ora 12.00, Centrul Militar Județean Suceava va organiza o paradă militară și o expoziție militară pe bulevardul Ana Ipătescu din Suceava, în zona Bisericii ”Sfânta Înviere”. Începând cu ora 14.00, în fața Casei de Cultură,  se va desfășura un program artistic complex care va dura până seara târziu. Spectacolul va avea în debut evoluția unor artiști, soliști și interpreți locali. La ora 18.00, este programat un concert susținut de trupa românească Hara, concert care va avea inclus și un program de colinde, urmând ca în jurul orei 19.00, scena să fie preluată de  cunoscuta trupă germană Saragossa Band, care a făcut deliciul discotecilor din România la sfârșitul anilor ’70, începutul anilor ’80,  iar de la ora 20.00, sucevenii nostalgici ai muzicii disco sunt invitați să participe la un concert al pop starului german al anilor ’80, Sandra.