ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avem nevoie de speranţă. Mai ales acum. Avem nevoie de lumină. Avem nevoie să învăţăm de la copii lecţia sincerităţii şi-a smereniei.   

Ȋn urmă cu 13 ani, unor copii de la şcoală generală din Timişoara li s-a cerut, la o oră de religie, să compună o scrisoare către Dumnezeu. Elevii, care erau de confesiuni diferite, nu fuseseră anunţaţi dinainte despre această temă, tocmai pentru ca mesajul lor să fie spontan şi sincer. „Scrisorile copiilor către Dumnezeu” au fost publicate apoi de Florina Jinga într-o carte apărută la Timişoara, în 2002. Iată câteva dintre aceste epistole. 

 „De ce nu Te arăţi oamenilor?

„Dragă Sfinte şi Preamărite Dumnezeu
Eu mă numesc Alex, sunt în clasa a V-a A şi vreau să îţi trimit această scrisoare. Îţi trimit şi rugăciunea aceasta:
Tatăl nostru care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău. AMIN
Nu doresc nici bani, nici tinereţe veşnică, doar înţelepciune să deosebesc binele de rău. Cu drag, Alex” (11 ani)

„Doamne, am o mulţime de întrebări ca să-ţi pun, aşa cum au şi ceilalţi copii, dar eu îţi pun două întrebări:
De ce nu Te arăţi oamenilor? Şi de ce nu ai venit tu însuţi pe pământ?
Câteodată stau şi mă gândesc la  promisiunile mele faţă de Tine şi îmi amintesc că nu la toate m-am ţinut de cuvânt. Şi eu eram ca ceilalţi, veneam la biserică pentru ca Tu să mă ajuţi să iau notă mare la testele de la şcoală; şi după aceea nici măcar nu-ţi mulţumeam. Dar acum îmi pare rău... Iartă-mă, te rog. Cu drag, Anda” (11 ani)

„Dragă Dumnezeu,
Pentru început o să-ţi spun păcatele mele şi după aceea ce am pe suflet.
Fapte rele: Într-o zi am minţit-o pe mama că nu am umblat cu celularul ei, dar eu am umblat, iar celularul s-a blocat. Mă simt rău atunci când îmi aduc aminte că am minţit-o pe mama. Ea a venit la mine şi m-a întrebat dacă am minţit-o şi eu am negat, de frică să nu mă certe sau, mai rău, să mă pedepsească să nu mai ies afară.
Fapte bune: Într-o zi am cumpărat nişte pateuri cu brânză şi m-am plimbat. Am trecut pe lângă o cerşetoare care a cerut din pateurile mele, eu i-am spus „haide marş”, iar după aceea am regretat şi i-am dat pateuri cu brânză. Alexandra” (11 ani)

„Dragă Dumnezeule...
Dragă Dumnezeule, să ştii că-ţi mulţumesc că m-ai ajutat, pentru că fără tine nu cred că m-aş fi descurcat să trec peste greutăţile pe care le-am avut. Îţi mulţumesc din tot sufletul că ai fost alături de mine şi de familia mea în acele momente.
Te iubesc din tot sufletul şi întotdeauna te voi iubi. Cu drag, Karina” (11 ani)

„Doamne...
Doamne, eu aş vrea din tot sufletul să-ţi mulţumesc că mă ajuţi mereu.
În ziua aceea, când am am scăpat broscuţa pe jos, eu Te-am rugat să o salvezi de la moarte, iar Tu mi-ai îndeplinit dorinţa. Îţi mulţumesc foarte mult pentru ceea ce ai făcut pentru mine.
Vreau să ştii că întotdeauna am să mă închin ţie. Ştiu că mai uit şi eu câteodată să îmi spun rugăciunea, dar să ştii că nu o fac nici din lene, nici din plictiseală. Tu eşti totdeauna lângă mine când am nevoie de Tine.
Îţi promit că duminica aceasta ne vom întâlni în Casa Ta. Îţi voi spune şi păcatele mele.” (Octavia, 11 ani)

„Doamne Dumnezeul meu...
Doamne Dumnezeul meu, eu ştiu că tu eşti tatăl tuturor, dar uneori mă mărturisesc ţie luându-te drept mamă şi nu tată. Am crezut în tine mereu pentru că, de câte ori te rog ceva, mă ajuţi şi ştiu că mă vei ajuta mereu.
Singurul mod de a-ţi mulţumi este rugăciunea.” (Anonim, 11 ani)

„O să plâng pe umărul Tău”

„Doamne Iisuse Hristoase...
Doamne Iisuse Hristoase, Te rog să-mi vindeci operaţia şi să-mi dai minte să învăţ bine. Doamne, ajută-i pe părinţii şi fratele meu să fie sănătoşi şi fratele meu să înveţe bine. Doamne, dă-le sănătate tuturor celor din jurul meu, tuturor părinţilor şi copiilor din lume şi ajută-i să nu fie răi şi să înveţe bine.
Dă-le tuturor copiilor minte, în special copiilor din clasa a V-a, pentru că trec printr-o perioadă grea. Mulţumesc.” (Alexandra, 11 ani)

„Dragă Dumnezeu,
Eu aş vrea să am 21 de ani, să fiu mai deştept şi mai cuminte.
La Crăciun aş vrea o bicicletă.
Ȋn fiecare seară eu mă gândesc la tine, dacă aş putea să fiu cu tine, iar colegii mei să mă lase să mă joc cu ei. Dacă aş putea să stau acolo sus, cu Tine şi să ne jucăm.
Aş vrea ca mama şi tata să fie mulţumiţi de mine. Aş mai vrea ca mătuşa şi bunica să trăiască.” (Cristi, 11 ani)

„Dragă Dumnezeu,
Eu spun rugăciuni în fiecare seară. Ştiu că mă auzi şi îmi îndeplineşti dorinţele, dar câteodată mai şi exagerez, cerându-ţi lucruri prea mari. Sper că şi alţi oameni cred în tine şi se roagă.
Cum este în ceruri? Sunt mulţi sfinţi acolo? Ce se întâmplă cu oamenii care nu cred în Tine? Câte şanse le dai ca să ajungă pe calea cea bună?” (Anonim, 11 ani)

„Dragă Domnule,
Să ştii că eu te iubesc ca şi pe părinţii mei.
Doamne, tu care faci minuni, te rog să faci o minune cu mama mea să-şi găsească servici. Şi te rog frumos să dai sănătate la familia mea, la colegii mei şi toţi profesorii.
Eu îl ajut pe Dani, fiindcă el nu are mamă şi mama mea nu ştie că îl ajut.
Eu am să Te văd odată şi-odată şi o să sar la tine în braţe şi o să plâng pe umărul Tău.
Te iubesc mult.” (Maria, 11 ani)

„Dragă şi bunule Dumnezeu...
Dragă şi bunule Dumnezeu, aş vrea să nu rămân repetent, nici corigent, eu mă voi ruga mult. Şi aş mai vrea să nu mor până la bătrâneţe, adică până la 89 de ani, deoarece este numărul anului în care m-am născut eu. Aş vrea să nu moară nimeni din familia mea până la bătrâneţe, că dacă voi rămâne singur, nu ştiu ce să fac.
Mă rog în fiecare seară să nu rămân repetent.
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul. Amin
Ajută-mă Doamne, te rog din tot sufletul.” (Anonim, 11 ani)

„Aş vrea să vă pot vedea în realitate”

„Dragă Dumnezeu,
Eu vreau să îmi ierţi toate greşelile.
Vreau să îţi mulţumeasc pentru viaţa pe care o duc. Vreau să-ţi mulţumesc pentru că am doi părinţi minunaţi care se ocupă foarte mult de mine. Vreau să îţi mulţumesc pentru tot.
Am un porcuşor de Guinea. Vreau să-îţi mulţumesc că m-ai ajutat să-i conving pe părinţii mei să am şi eu un animăluţ.” (Paul, 11 ani)

„Către Dumnezeu
Aş vrea să vă pot vedea în realitate, dar... poate că nu se va putea. Aş vrea să merg în Rai, dar nu să mor, după aceea aş veni să mai trăiesc.
Nu cred că există mai mulţi dumnezei, nu aş vrea să existe mai mult religii. 
Cu respect, fiica Ta, Ana” (11 ani)

„Dragă Dumnezeu,
Te rog din tot sufletul să îi dai familiei mele multă sănătate, bucurie şi $; să îl ajuţi pe fratele meu în viaţă şi să încerci să-i scoţi toate prostiile din cap; să îi ajuţi pe părinţii mei cât se poate de mult; iar eu nu îţi cer foarte mult, doar sănătate, bucurie şi un "PENTIUM IIII" cu toate cele necesare; să îmi ajuţi prietenii să nu se mai creadă nişte zei; să îmi ajuţi bunicii foarte mult.
Acestea sunt dorinţele mele cele mai mari. Eu, supusul Tău, Valy” (12 ani)

„Dragă Dumnezeu,
Am multe întrebări pentru tine şi de aceea am să încep cu prima, pentru că este cea mai importantă şi cred că toţi copiii ţi-ar adresa-o.
De ce nu te arăţi în gândul oamenilor sau chiar în faţa oamenilor?
De ce ai creat lumea, pentru că omul face mai mult rău decât bine?
Oricum, întrebări sunt multe, dar tu eşti unul singur.” (Anonim, 12 ani)

 „Ȋmi pare bine că Te am lângă mine

„Aş vrea...
Aş vrea să te întreb ce mai face bunicul. Ştiu că Tu eşti cel mai mărit decât toţi şi aş vrea să-ţi spun că eu cred în Tine. Nimeni nu se aseamănă cu Tine. Aş vrea să-i spui la bunicul că-l iubim mult. Aş vrea să te mai întreb cum e în Împărăţia Cerurilor şi dacă bunica îşi va ţine promisiunea?” (Cristina, 12 ani)

„Stimate Dumnezeu,
Dragă Dumnezeule, Tu eşti cea mai importantă fiinţă pentru mine, chiar mai important decât părinţii mei, pe care îi iubesc nespus de mult.
Eu cred în Tine foarte mult şi mă rog în fiecare seară, merg la biserică în fiecare duminică. Tu ştii asta, bineînţeles, pentru că eşti pretutindeni.
În această scrisoare pe care ţi-o adresez personal, ţi-aş cere multă sănătate şi fericire pentru toţi care mă cunosc şi nu mă cunosc. Ştiu că vei putea face asta, dar ţi-aş cere să îmi dai acest lucru numai după merit, adică după faptă şi răsplată.
Cu stimă şi respect, al tău credincios, Mihai” (12 ani)

„Dragă Dumnezeu,
Vreau să Te rog să-mi ierţi măcar o parte din păcate.
Şi Te rog să mă ierţi pentru că uneori seara uit să mă rog şi pentru că, atunci când mă rog, uneori Îţi cer ceva.
Îmi pare rău că uneori îi fac pe părinţii mei să sufere prin prostiile pe care le fac şi pentru că uneori, din frică, îi mint. Îmi pare rău că uneori atât de mult Îţi cer să-mi dai un semn, încât dintr-o foarte mare prostie mă îndoiesc de existenţa Ta.
Dar totuşi îmi pare bine că Te am lângă mine pe Tine şi pe îngerul de care îmi place să cred că e lângă mine şi căruia îi spun toate gândurile mele şi tot el mă ajută să trec peste cele mai grele lucruri. Poate că unii mă cred nebună, dacă ar auzi ce fac eu, dar nu îmi pasă.
Îmi place să merg Duminica la biserică, dar nu am o părere prea bună despre preoţi, ci doar călugării cred eu că Te slujesc mai bine.
Cu toate că noi doi vorbim aproape zilnic, am atâtea lucruri să îţi spun. Îmi pare bine că eşti acolo când am nevoie, dar totuşi eşti acolo şi când totul este bine. Îmi pare bine că îmi ajuţi familia şi pe toţi cei din jurul meu. 
Îţi mulţumesc că mă ajuţi atunci când trec prin clipe grele şi îmi pare rău că atunci când vrei să mă testezi, eu Te cert. Mai multe nu am să-ţi spun, deoarece ţi-am spus totul aseară. Cu drag, Ruxandra” (13 ani)

„Dragă Dumnezeu, 
Tatăl nostru care eşti în ceruri (Dumnezeu), te rog frumos să opreşti tot răul de pe pământ şi să scoţi banii din folosinţă, pentru că ei sunt sursa întregului rău de pe pământ.
Dacă ai putea să-i ajuţi pe toţi cei ce îmi sunt aproape şi pe cei care nu. Şi mai e 1 lucru, dacă poţi să ne faci şi pe noi să trăim vreo 8-900 de ani ca pe Adam şi Eva, pentru că nu-mi place să văd pe cineva din familie sau pe un prieten că moare.
Nu cred că numai eu Te-aş ruga să faci să nu mai fie războaie, pentru că (cred eu) că la nimeni nu le plac războaiele.
În final, dacă toate acestea menţionate mai sus se vor împlini, cred că vor fi spre binele omenirii. Fiul Tău, Cristi” (13 ani)

Pe verso: 
„Destinatar: Dumnezeu
Adresa: str. Îngerilor nr. 1, loc. Cerului, sector 1 din Rai, ţara Univers, tel. ---”