ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul legii salarizării unitare, prezentat de PSD pe 10 aprilie, a fost depus la Parlament. Proiectul a fost semnat de 205 parlamentari PSD și ALDE.

„Acum o depun, exact acum. (...) Până la 1 iulie ea trebuie să fie în vigoare”, a declarat ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu, a precizat că, față de forma prezentată public acum două săptămâni, au apărut mici modificări, în special în ceea ce privește coeficienții salariali din Educație. Modificările ar fi fost operate ca urmare a discuțiilor care au avut loc, în ultima perioadă, cu sindicatele din învățământ.

Întrebată despre înlocuirea tichetelor de masă cu norma de hrană, ceea ce ar însemna pentru unii bugetari, per ansamblu, câteva sute de lei anual în minus, Olguța Vasilescu a declarat că s-a ales varianta normei de hrană pentru că ar fi mai sigură și că tichetele „nu se dădeau pentru toți salariații”.

După cum au dat asigurări reprezentanții PSD, proiectul legii salarizării unitare ar urma să fie adoptat în Parlament până în luna iunie, pentru a se putea aplica de la 1 iulie. Totuși, există mai multe indicii care pun sub semnul întrebării data de 1 iulie.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a avertizat că, dacă legea va fi adoptată în forma prezentată, în 2022 statul român va cheltui cu salariile bugetarilor jumătate din veniturile colectate de la buget, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi bani pentru aproape nimic.

Ca principiu general, raportul dintre salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar ar urma să se reducă la 1 la 12 (față de 1 la 15, cât este în prezent). „Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creștere accentuată, în jur de 100%, această creștere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale”, se arată în proiectul de lege.